Sud BiH
0

Iznošenje završnih riječi u predmetu Miodrag Nikačević

FENA
Iznošenje završnih riječi Tužilaštva pred Odjelom I za ratne zločine Suda, u predmetu Miodrag Nikačević zakazano je za 27. januar. Optužnica tereti Miodraga Nikačevića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, saopćeno je danas iz Suda BiH.

Prema navodima optužnice Nikačević je sredinom aprila 1992. godine naoružan i uniformiran ušao u stan Bošnjakinje navodeći da je došao po njene tehničke stvari.

Optuženi je, navodno, odmah po ulasku u stan počeo dirati po tijelu zatečenu Bošnjakinju koja ga je molila da je ne dira. Nakon toga, optuženi ju je, navodno, psujući i galameći prisilio na seksualni odnos. Nadalje, u optužnici se navodi da je optuženi Nikačević sredinom jula 1992. godine došao u stan druge Bošnjakinje, koji se nalazi odmah preko puta njegovog stana, te tražio da njena kćerka dođe u njegov stan da bi ga navodno pospremila, zaprijetivši joj da će, ako ne dođe, plakati za bratom. Optuženi je, navodno, nakon što je kćerka pospremila njegov stan, nad njom izvršio silovanje.

Dana, 2. augusta 1992. godine, kako se navodi u optužnici, optuženi Nikačević je, naoružan, zajedno s još dva pripadnika oružanih snaga Republike Srpske, učestvovao u odvođenju, a potom i nezakonitom zatvaranju bošnjačkog civila u KPD "Foča".

Civila su, navodno, neutvrđenog dana, neutvrđene osobe izvele iz KPD-a, te je na nepoznatoj lokaciji lišen života.