Nezadovoljne obje strane
0

Iznesene žalbe na presudu Saviću i Mučibabiću

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i odbrane Krste Savića i Milka Mučibabića iznijeli su pred Apelacionim vijećem Suda BiH žalbe na prvostepenu presudu kojom su optuženi proglašeni krivima za zločine u istočnoj Hercegovini.

Munib Halilović, državni tužilac, kazao je da je prvostepeno vijeće potpuno pravilno ocijenilo činjenično stanje, ali je zatražio da se Savić i Mučibabić osude na kazne zatvora u znatno dužem trajanju.

Odbrane dvojice optuženih zatražile su da Apelaciono vijeće poništi prvostepenu presudu te odredi ponovno suđenje zbog bitnih povreda krivičnog postupka, pogrešne primjene zakona i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Odluku o prijedlozima Apelaciono vijeće će naknadno donijeti, prenosi BIRN - Justice report.

U martu prošle godine Krsto Savić je prvostepenom presudom Suda BiH osuđen na 20 godina zatvora, a Milko Mučibabić na jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina i tri mjeseca.

Savić, kao nekadašnji načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Trebinje, pod čijom komandom su bile stanice javne bezbjednosti (SJB) Gacko, Bileća, Nevesinje i Kalinovik, proglašen je krivim za zločine na području tih općina, dok je Mučibabić, bivši policajac SJB-a Nevesinje, osuđen za pomaganje u izvršenju zločina počinjenih tokom 1992. u tom gradu, te nedozvoljenog prometa i proizvodnje oružja.