BiH
70

Iznad Sarajeva i Banje Luke tačno u podne preletio avion s važnom porukom

Klix.ba
Udruženje oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog colitisa Bosne i Hercegovine i ove godine obilježava 19. maj - World IBD Day, Svjetski dan upalnih bolesti crijeva.

Zahvaljujući prijateljima Aero klubu Prijedor i Aero klubu Livno, avion sa parolom "19 maj - IBD day" preletio je tačno u podne iznad Sarajeva i Banje Luke kako bi se skrenula pažnja na sve oboljele od ovih rijetkih bolesti u BiH.

"Nama ni nebo nije granica, ali nam granicu postavlja sistem u kojem živimo, gdje se kao oboljeli svakodnevno moramo suočavati s raznim problemima kako bismo ostvarili svoja prava i podigli kvalitet života oboljelih i njihovih porodica", poručili su iz ovog udruženja.

Povećan broj smrtnih slučajeva oboljelih od Crohna

Prema riječima mr. dr. Aide Pilav s Instituta za gastroenterohepatologiju Kliničkog Univerzitetskog centra u Sarajevu, primjetno je da se, i pored terapije, u posljednje vrijeme povećava broj smrtnih slučajeva oboljelih od Crohna.

"Kad bismo imali na vrijeme dostupnu i opštu i biološku terapiju, komplikacije i smrtni slučajevi bi bili svedeni na minimum. Sada u FBiH na Fondu Solidarnosti imamo 15 oboljelih na čekanju za biološku terapiju, što je neprihvatljivo, jer kada svi dođu na red, bit će kasno", kazala je Pilav.

Nenad Babić iz Istočnog Sarajeva član je ovog Udruženja i već 17 godina bori se s Crohnom.

"U našoj zemlji trenutno od Crohna boluje više od 1.600 osoba, sa tendencijom porasta broja oboljele djece i mladih. Neophodna nam je biološka terapija, koja košta od 28-30 hiljada maraka godišnje. Međutim, nismo u mogućnosti da je svi primimo jer nemamo neophodna sredstva", kazao je Babić.

Najstarija članica ovog udruženja je Višnja Miler (70), koja se još od 1950. godine bori s ovom bolešću.

Težak položaj oboljelih u BiH

"Oboljeli od ovih bolesti imaju veliki životni problem. To su teške, hronične i neizlječive bolesti sa kojima se susreću pretežno mladi ljudi, prepušteni sami sebi i o kojima niko ne vodi računa, ali koji ne izigravaju žrtvu nego sami pokušavaju na dostojanstven način da se bore i suočavaju sa tim", navela je Alma Hadžić, predsjednica Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog colitisa Bosne i Hercegovine.

Navela je kako ih teška socijalno-ekonomska situacija, kao i nepoznavanje bolesti od strane društva u kojem živimo tjera da svakodnevno skreću pažnju na oboljele.

"Ove godine želimo da pokažemo da nam ni nebo nebo nije granica, ali da nam sistem u kojem živimo i dalje predstavlja problem, gdje i dalje imamo neriješenih pitanja", poručila je.

Crohnova bolest, poznata i pod imenom Crohnov sindrom, regionalni enteritis i segmentalni ileitis spada u tzv. idiopatske upalne bolesti crijeva, a može zahvatiti bilo koji dio probavnog sistema od usne šupljine do anusa, te uzrokovati niz različitih simptoma.

Simptomi su ponajprije abdominalna bol, dijareja, povraćanje (koje može biti trajno) i mršavljenje, no mogu se pojaviti i simptomi izvan probavnog sistema, poput kožnih osipa, artritisa, upale oka, umaranja i manjka koncentracije. Smatra se da je Crohnova bolest uzrokovana međudjelovanjem okolišnih, imunoloških i bakterijskih faktora kod genetski podložnih osoba.

Rezultat je hronična upalna bolest, pri kojoj tjelesni imunološki sistem napada probavni sistem, možda prilikom pokušaja da uništi antigene mikroba.