Sjednica Vijeća ministara
0

Izmjene Sporazuma između BiH, RS i FBiH prihvaćene

FENA
Nikola Špirić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Nikola Špirić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Vijeće ministara BiH je danas na sjednici prihvatilo Sporazum o izmjenama Sporazuma između BiH, Federacije BiH i Republike Srpske o prijenosu nadležnosti i nastavku finansiranja i rada Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica u skladu s članom 16 . Aneksa VII Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Izmjenama Sporazuma vrši se smanjivanje broja članova ove komisije sa sedam na tri, s tim da će po jednog člana imenovati Vijeće ministara i vlade entiteta.

Mandat Komisije trajat će do završetka posla, a najduže godinu dana od dana imenovanja.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen vladama entiteta na usvajanje, nakon čega će ga potpisati predsjedavajući Vijeća ministara i predsjednici entitetskih vlada.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o zajmu i projektu između BiH, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora, i Republike Srpske, koju zastupa Ministarstvo finansija Republike Srpske, Elektro Doboja d.d. Doboj i KfW-a, Frankfurt na Majni, za Projekt „Hidroelektrana Cijevna III“. Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

Riječ je o projektu za izgradnju HE Cijevna III na rijeci Bosni, kapaciteta 13,8 MW, kao i podizanju odgovarajućih bočnih nasipa.

Cilj ovog projekta je stvaranje obnovljivih izvora energije, što će doprinijeti održivom ekonomskom rastu BiH te globalnoj zaštiti klime.

Projekt će biti finansiran kreditom od 50 miliona eura, s rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od četiri godine, s alokacijom na Republiku Srpsku.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o zajmu, Faza III Projekta modernizacije bolnica u BiH, između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srpske i „The Export-Import Bank of Korea“ (vladine agencije za EDCF).

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

Ovim sporazumom bit će finansiran Projekt rekonstrukcije Kliničkog centra Banja Luka - izgradnja i opremanje Južnog krila.

Iznos predloženog zajma je do 30 miliona američkih dolara, s rokom otplate od 40 godina i grejs periodom od deset godina, s alokacijom na Republiku Srpsku.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj - Kanton Sarajevo - Projekt gradskih saobraćajnica.

Ministarstvo finansija i trezora, nakon završenih pregovora, dostavit će Vijeću ministara BiH nacrt sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH.

Ugovor se odnosi na projekt proširenja i modernizacije dijela gradskih saobraćajnica u Kantonu Sarajevo u ukupnoj dužini od 3,3 kilometra.

Završetak projekta se očekuje do 31. decembra 2014. godine.

Zajam iznosi 16,5 miliona eura, s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, i alociran je na Federaciju BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o potrebi unapređenja izrade Procjene utjecaja propisa (RIA) u oblasti evropskih integracija u institucijama na državnom nivou.

Institucijama je preporučeno da rade na pripremi RIA-e u oblasti evropskih integracija za one propise koji će proizvesti najznačajnije posljedice za pojedine segmente društva (budžet, privredu, okoliš, određene socijalne grupe i sl.).

Prilikom izrade RIA-e u oblasti evropskih integracija institucije trebaju koristiti „Kratki vodič za procjenu utjecaja propisa u oblasti evropskih integracija“, koji je pripremila Direkcija za evropske integracije.

Također, institucijama je preporučeno da predvide finansijska sredstva u projektnim zadacima projekata tehničke pomoći za izradu RIA-e u oblasti evropskih integracija o najznačajnijim propisima iz svoje nadležnosti.

Prilikom izrade RIA-e u oblasti evropskih integracija institucijama je preporučeno da konsultiraju Direkciju za evropske integracije u smislu određivanja prioriteta za izradu RIA-e te odabira metodologije, strukture izvještaja i određivanja opsega RIA-e.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o izradi odgovora na tehničke informacije koje zahtijeva Evropska komisija i dokument Odgovori na tehničke informacije koje zahtijeva Evropska komisija.

Dokument Tehničke informacije koje zahtijeva Evropska komisija, s pitanjima koja se tiču pravosudnog sistema, uručen je bh. zvaničnicima na sastanku Strukturirani dijalog o pravosuđu, koji je održan 6. i 7. juna u Banjoj Luci.

Svrha dokumenta je analiza stanja pravosudnog sistema u BiH, nakon čega je planirano da Evropska komisija objavi preporuke za unapređenje ovog sektora.

Bosna i Hercegovina se obavezala da će odgovore na Tehničke informacije koje zahtijeva Evropska komisija dostaviti do 31. augusta 2011. godine.

Vijeće ministara je sugeriralo Predsjedništvu da prilikom zauzimanja stava o Rezoluciji o nuklearnim mogućnostima Izraela, o čemu se misija BiH treba izjasniti na konferenciji u Ženevi početkom septembra, stav Bosne i Hercegovine bude identičan stavu Evropske unije, na što je obavezuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, saopćeno je iz Vijeća ministara.