Ustavni sud RS
0

Izmjenama Izbornog zakona nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka

SRNA
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je danas da Zakonom o izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda.

Vijeće je utvrdilo da nije povrijeđen vitalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda koji se odnosi na organizaciju organa javne vlasti s obzirom na činjenicu da to pitanje nije predmet regulisanja Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS, saopšteno je iz ovog suda.

Prigovori podnosioca zahtjeva u pogledu procedure donošenja zakona su, kako smatra Vijeća, pitanja koja su regulisana Poslovnikom Narodne skupštine i, kao takva, ne spadaju u pitanja vitalih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda definisanih Ustavom RS. 

Vijeće je, između ostalog, ocijenilo da je osporeni zakon opšteg karaktera koji se jednako odnosi na sve građane Republike Srpske, te da nijedan konstutivni narod ovakvim propisivanjem nije doveden u neravnopravni položaj. 

U saopštenju se podsjeća da je predmet razmatranja Vijeća bilo meritorno odlučivanje o zahtjevu Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS, koji smatra da je u konkretnom slučaju povrijeđen vitalni interes tog naroda da učestvuje u organizaciji organa javne vlasti. 

Iz Ustavnog suda BiH navode da Klub bošnjačkog naroda povredu ovog vitalnog interesa vidi, između ostalog, u tome što je osporeni Zakon usvojen bez javne rasprave i pribavljenog mišljenja kompetentnih institucija, posebno Centralne izborne komisije BiH.

"Takođe, povreda se, prema stavu ovoga Kluba, očituje i tome što su pojedine odredbe osporenog Zakona, navodno, neusaglašene sa nekim odredbama Izbornog zakona BiH", navodi se u saopštenju.
Narodna skupština RS usvojila je krajem novembra prošle godine Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS, kojim je predviđeno da Republička izborna komisija nadzire rad gradskih, odnosno opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora. 	

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda RS u decembru nije postigla saglasnost o Zakonu o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Republike Srpske, pa je taj akt išao na razmatranje u Ustavni sud Srpske. 

Ustavni sud usvojio je i inicijativu Željka Cvjetkovića iz Broda i utvrdio da Odluka o uslovima i načinu isporuke i naplate toplotne energije Skupštine opštine Brod nije u saglasnosti sa Ustavom RS.

"Osporenom odredbom je propisano da su vlasnici i korisnici stanova i poslovnih prostora koji se nalaze u zgradama sa centralnim grijanjem obavezni da plaćaju 30 odsto utvrđene cijene po metru kvadratnom na ime posrednog grijanja, iako nisu zaključili ugovor za isporuku toplotne energije", navodi se u saopštenju.

Prema ocjeni Ustavnog suda RS, osporena odredba nema uporište u relevantnim zakonskim propisima jer je njome utvrđena obaveza plaćanja komunalne usluge za koju nisu zaključeni pojedinačni ugovori sa distributerom toplotne energije.

"Stoga, donosilac ove odluke ne može bez pravnog osnova jednostrano nametnuti obavezu plaćanja komunalne usluge koja nema svoje uporište ni u ugovoru ni u zakonu", navodi se u saopštenju.