Sud BiH
0

Izmijenjena optužnica za zločin na Korićanskim stijenama

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sudsko vijeće je na prijedlog Tužilaštva prihvatilo izmjene optužnice nakon završenog dokaznog postupka na suđenju petorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama, čemu su se odbrane usprotivile.

Tužiteljica Slavica Terzić obrazložila je da je izmjena napravljena u jednoj tački koja je naknadno dodata, pa se optuženi, po novoj, izmijenjenoj optužnici, terete i za “progon pljačkom”.

Odbrane optuženih uložile su prigovor na proširenje optužnice, smatrajući da je Tužilaštvo nakon zakazanih završnih riječi donijelo takvu odluku, koja “nije u skladu sa Krivičnim zakonom BiH”.

"Ovom optužnicom mijenja se činjenično stanje, a optuženima se na teret stavlja progon i pljačkanje, što dovodi u nezgodan položaj svih pet optuženih, istakao je Savan Zec", branilac optuženog Petra Čivčića.

Advokat Milan Vujin, branilac drugooptuženog Radoslava Kneževića, kazao je da nisu postignuti "uslovi za novo krivično djelo", te da sve odbrane na ove okolnosti nisu imale pravo da se brane.

"Niko od optuženih nije se branio za ovu tačku optužnice, jer nismo ni znali da treba na ove okolnosti da se branimo", objasnio je Vujin.

Tužilaštvo BiH tereti Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Petra Čivčića, Branka Topolu i Marinka Ljepoju za učešće u ubistvu 200 muškaraca na Korićanskim stijenama prethodno izdvojenih iz konvoja koji je 21. avgusta 1992. krenuo iz Prijedora prema Travniku.

U optužnici je navedeno da su Ljepoja, Zečević, Knežević i Čivčić bili pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, dok je Topola bio stražar u logoru u Trnopolju.

Nakon što je Sudsko vijeće prihvatilo izmjene optužnice, branilac Zec je zatražio da prije iznošenja završne riječi Tužilaštva bude ponovo saslušan zaštićeni svjedok KA-1, što je Sudsko vijeće i dopustilo.

Naredno ročište je zakazano za četvrtak, 24. maj, prenosi BIRN - Justice Report.