BiH
0

Izmijeniti i na entitetskom nivou donijeti Zakon o sukobu interesa

FENA
Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH treba mijenjati i uskladiti s drugim zakonskim aktima, a poslanici Narodne skupštine smatraju da treba donijeti takav zakon i na entitetskom nivou.

Cilj ovog zakona je jačanje svijesti o odgovornosti nosilaca izvršne vlasti i izabranih zvaničnika u BiH, ali je tokom njegovog predstavljanja u Skupštini RS-a rečeno da sadrži i neprecizne i nepotpune odredbe.

Član Centralne izborne komisije Tihomir Vujičić kazao je, predstavljajući poslanicima Skupštine RS-a odredbe ovog zakona, da njime nisu obuhvaćeni direktori javnih fondova, banaka, a u nekim segmentima zakon je i netačan, npr. kada se spominju pomoćnici državnih službenika.

"Ovaj zakon je u koliziji prema drugim zakonima", kazao je Vujičić navodeći da je Zakon o državnoj službi donesen naknadno zbog čega je neophodno obaviti njihovu harmonizaciju.

U Parlamentarnoj skupštini BiH u toku je rad na izmjenama i dopunama ovog antikorupcionog zakona koji bi trebalo da ukloni određene nepreciznosti u njegovoj primjeni.

CIK je od početka primjene ovog zakona izrekao pedesetak sankcija, a po mišljenju domaćih i međunarodnih stručnjaka, kazao je Vujičić, pokazalo se da je CIK veoma uspješno primjenjivao Zakon o sukobu interesa.

Nakon predstavljanja ovog zakona u Narodnoj skupštini je počela rasprava o Informaciji o radu MUP-a RS-a u prvih šest mjeseci ove godine.