BiH
4

Između spolova i stvarnosti: Predstavljanje publikacije "Ljudska prava i interspolne osobe"

Klix.ba
Povodom Dana sjećanja na interspolne osobe, koji se obilježava 8. novembra, Fondacija Friedrich Ebert, ured u BiH i Sarajevski otvoreni centar u srijedu, 9. novembra organizuju predstavljanje publikacije “Ljudska prava i interspolne osobe”.

Prije samog predstavljanja publikacije biće upriličena press konferencija. Mjesto događaja je Networks (Sarajevo), na adresi Skenderpašina 1, a početak je u 14:00 sati.

Binarne klasifikacije spola i roda sveprisutne su u našem društvu i utiču na to kako razmatramo svijet oko nas. Kada nova beba dođe na svijet, uvijek se postavlja isto pitanje: "Da li je dječak, ili je djevojčica?"

„Ovo pitanje ukazuje nam na to do koje su mjere spolne i rodne podjele važne u društvu, ali ukazuje i na binarnost same kategorizacije ljudskog spola. Ovakav pristup uzrokuje ozbiljna kršenja ljudskih prava osoba koje se ne uklapaju u potpunosti u te dvije kategorije spola, mušku i žensku, među njima su interspolne osobe posebno ranjive.

Nevidljivost interspolnih osoba u društvu je ozbiljan problem. Njihovo životno iskustvo nerijetko je pokriveno velom tajnovitosti i stida, u većini slučajeva interspolne osobe nisu ni svjesne operacija, ili tretmana izvršenim nad njima u ranom djetinjstvu. Društvo još uvijek nema razvijenu svijest o postojanju intersponih osoba, ova tema nije predmet javnog diskursa, što mnogo utiče na dobrobit interspolnih osoba.

Prava interspolnih osoba su tek nedavno priznata kroz zakonodavstvo Bosne i Hercegovine uvođenjem općenite zabrane diskriminacije na osnovu spolnih karaktersitika, međutim, problemima sa kojima se interspolne osobe suočavaju od rođenja pa nadalje nije posvećeno dovoljno pažnje, niti postoje relevanti podaci i istraživanja“, stoji u saopćenju.