Požurite i pogledajte
0

FOTO / Izložena Sarajevska Hagada u Zemaljskom muzeju

Sarajevo-x.com
Čuvena, originalna Sarajevska Hagada izložena je danas u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, u okviru manifestacije Noć muzeja, koja se obilježava u više od 3.000 muzeja u 40 zemalja širom Evrope. Hagada će biti izložena do 19 sati.
Hagada je izložena u okviru manifestacije Noć muzeja
Hagada je izložena u okviru manifestacije Noć muzeja
Sarajevska Hagada je jevrejski rukopisni iluminirani kodeks koji je nastao na području sjeverne Španije u drugoj polovini 14. stoljeća, a smatra se jednom od najljepših knjiga te vrste.
Originalna Sarajevska Hagada (Foto: Edin Puzić/Fotoservis)
Originalna Sarajevska Hagada (Foto: Edin Puzić/Fotoservis)
Ovaj je muzej postao čuvarom Hagade od 1894. godine, dok je prije toga bila u posjedu sarajevske jevrejske porodice Kohen. Zajedno s Jevrejima Sarajevska Hagada je "napustila" Španiju još u 15. stoljeću, a postoje podaci da se još 1609. godine nalazila u Italiji.
Originalna Sarajevska Hagada
Originalna Sarajevska Hagada
Sadržaj te knjige na 142 pergamentska lista ispisan je krasnopisom na prerađenoj i istančanoj koži, u periodu kada papir još nije ušao u masovnu upotrebu. Neki od listova ispisani su krasnopisom, neki iluminirani, dok su pojedini potpuno prazni. Uvezani su u tabake od po osam ili dvanaest stranica.

Manifestacija je zamišljena kao otvoreni dan muzeja uz namjenske programe namijenjene široj publici. Vrlo brzo, ovu ideju su prihvatili svi evropski i mnogi svjetski muzeji, a vremenom ona je promijenjena u Noć muzeja.

Kopija Sarajevske Hagade
Kopija Sarajevske Hagade

Noć muzeja se od 2005. godine obilježava u subotu koja prethodi 18. maju, Međunarodnom danu muzeja. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Međunarodnog komiteta muzeja ICOM-a.