BiH
27

Izložba Velije Hasanbegovića i umjetnički performans održani u EU info centru

Klix.ba
Povodom obilježavanja Univerzalnog dana djeteta, EU info centar u Bosni i Hercegovini, je 19. novembra, organizovao izložbu i umjetnički performans pod nazivom "Samo jednom sam dijete - i ja želim porodicu!".

Izložba fotografija priznatog bh. fotografa Velije Hasanbegovića prikazuje djecu koja odrastaju u hraniteljskim porodicima i u domovima za djecu bez roditeljskog staranja. Na osnovu intervjua napravljenih sa tri udomiteljske porodice, glumice Arma Tanović, Maja Salkić i Dženita Imamović ispričale su priču o tri udomiteljske majke, njihovim ličnim doživljajima, izazovima i motivima.

U uvodnom obraćanju, otpravnik poslova u Delegaciji Evropske unije u BiH, Renzo Daviddi naglasio je da su djeca uvijek bila u središtu politike EU i da njihova zaštita ostaje među prioritetima EU.

"U Bosni i Hercegovini od 2008. godine, Evropska komisija podržava projekte u iznosu od 4,6 miliona eura za socijalnu zaštitu i inkluziju, kako bi pomogla izgraditi sistem koji će osigurati adekvatnu socijalnu zaštitu djece i porodica", kazao je, dodajući da će EU nastaviti raditi sa bh. institucijama u izgradnji sistema za transformaciju ustanova skrbi za djecu sa teškoćama u razvoju i bez roditeljskog staranja pod novim ugovorom u iznosu od 1 milion eura.

Daviddi je također podsjetio na Inicijativu EU Djeca mira koja finansira humanitarne projekte za djecu koja su u području oružanih sukoba i u opasnim situacijama pružajući im pristup školama gdje mogu učiti u sigurnom okruženju i primiti psihološku podršku za svoja traumatična ratna iskustva.

"Do kraja 2015. godine, očekuje se da će više od 1, 5 miliona djece imati koristi od ove inicijative", zaključio je.

"Ovom izložbom i umjetničkim performansom želimo podržati ideju udomiteljstva, ideju da je porodično okruženje najbolje za svako dijete. U BiH više od hiljadu djece bez roditeljskog staranja provodi svoje djetinjstvo u institucijama. Više od sedamdeset beba večeras niko neće poljubiti prije spavanja, niti im ispričati priču za laku noć. Udružimo snage da promijenimo njihov život, učinimo zajednički napor da svako dijete dobije porodicu", kazala je Jasna Hodžić, direktorica organizacije Hope and Homes for Children BiH.

Događaj je organizovan u saradnji sa organizacijom Hope and Homes for Children BiH, a u sklopu kampanje "Otvaramo vrata djeci Evrope" koju finansira EU a provode je navedena organizacija i Eurochild. Kampanja se sprovodi na nivou EU, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Estoniju, Grčku, Mađarsku, Latviju, Litvaniju, Moldaviju, Poljsku, Rumuniju, Srbiju i Ukrajinu.

Univerzalni dan djeteta obilježava se 20. novembra, dan na koji je Generalna skupština UN-a usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, 1959. godine i Konvenciju o pravima djeteta 1989. godine. Generalna skupština UN-a preporučila je da sve zemlje obilježe Univerzalni dan djeteta koji bi se smatrao danom svjetskog bratstva i razumijevanja među djecom.