BiH
8

Izložba o Srebrenici prije završetka uklonjena sa glavnog trga u Zenici

Piše: E. M.
Trg Alije Izetbegovića protekle noći (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Trg Alije Izetbegovića protekle noći (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Izložba fotografija zeničkog fotografa Dade Ruvića povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, uklonjena je sa centralnog trga u Zenici prije planiranog završetka izložbe.

Kako su za Klix.ba iz Muzeja Grada Zenica istakli, izložba je uklonjena dan ranije kako bi se zaštitila od većih oštećenja s obzirom na to da su ona proteklih dana uzrokovana brojnim faktorima. Iako je prema najavi i prvim informacijama izložba trebala biti otvorena do 17. jula, fotografije su uklonjene jučer poslijepodne.

"Izložba fotografija Dade Ruvića uklonjena je dan ranije sa Trga Alije Izetbegovića i to zbog sigurnosnih razloga jer smo imali učestala oštećenja. Počeli su i radovi na sanaciji šetališta tako da smo odlučili da je uklonimo prije kako ne bi stradali printovi. Ono što je najbitnije jeste da je izložbu vidjelo više od 40.000 ljudi, da je upriličeno njeno predstavljanje i u Bursi i Istanbulu te da će obići još brojne evropske gradove u narednom periodu", kazao je za Klix.ba direktor Muzeja Adnadin Jašarević.

Otvorenje izložbe Srebrenica 20 godina poslije (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Otvorenje izložbe Srebrenica 20 godina poslije (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Izložba je, prije nego što je uklonjena, pretrpjela i manja oštećenja u donjem dijelu, a prema pretpostavkama, do oštećenja je došlo tako što su djeca autićima na baterije udarala u donje dijelove fotografija.

Izložba bi uskoro trebala biti izložena i u Briselu i Strazburu, ali više informacija bit će poznato u narednom periodu.