BiH
0

Izložba inovacija: 11 medalja za inovatore iz BiH

FENA
Na 13. svjetskoj izložbi inovacija održanoj od 1. do 4. novembra u Nirnbergu nagrađeno je 70 posto inovacija iz Bosne i Hercegovine, što je za dva puta više nego na bilo kojem ranijem nastupu bh. inovatora. Na ovoj izložbi prosječno se nagradi oko 30 posto izloženih radova, saopćeno je danas iz udruženja bh. inovatora.

Za 15 prikazanih inovacija, predstavnici BiH dobili su 11 medalja.

Za traktorski priključak koji nađubri, uzore, zasije i podrlja zemlju tokom samo jednog prolaza, autor Zoran Veselinović iz Prijedora dobio je zlatnu medalju.

Šest inovacija nagrađeno je srebrenim medaljama. Dobitnici su Borko Babalj iz Trebinja i Husein Hujić iz Sarajeva za zajednički izum - čašu koja se može upotrebljavati i kao flaša, Milan Đudurović iz Banjaluke za trocilindrični motor s unutrašnjim sagorijevanjem i s rotirajućim klipom, Zdravko Marinčić iz Livna za sanke s volanom.

Sašenko Sadiković iz Ljubuškog nagrađen je dvjema srebrnim medaljama, jednom za izum tetrapak ambalaže s ručkom i končićem za otvaranje, a drugu za uređaj koji na komandu vozača podiže i spušta brisač vjetrobrana. Sarajlija Muhamed Tafro nagrađen je za školsko učilo pomoću kojeg se može slikovito dočarati kružno kretanje električnih čestica u čuvenom Teslinom „nevidljivom točku“, odnosno u mangnetnom obrtnom polju, kako dvofaznom, tako i trofaznom.

Fikret Alić iz Tuzle nagrađen je bronzanom medaljom za obrtni električni grijač vode, zraka i drugih fluida.

Bronzane medalje dobili su i Borko Babalj za izum hermetične pepeljare, Vukosava Božić iz Banjaluke za zaštitni omotač za fotoosjetljive infuzione rastvore te Zoran Dujaković, također iz Banjaluke, za građevinske skele za rad na svim visinama.

Veliko priznanje Udruženju inovatora BiH je izbor potpredsjednika Mladena Karića iz Banjaluke za člana međunarodnog žirija.

Mada članovi žirija nemaju pravo glasanja kada se ocjenjuju inovacije iz njihovih zemalja, Karićevim kvalitetnim radom povećan je ugled Asocijacije inovatora BiH na ovoj izložbi. Visok ugled Asocijacije potvrđuje i činjenica da je Generalna skupština Evropskog udruženja inovatora (AEI) imenovala Huseina Hujića, generalnog sekretara Asocijacije, za glasnogovornika AEI, saopćeno je.

Žiri Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA) na posebnoj izložbi inovacija koje su kompjuterski primjenjive odlučio je da obje inovacije autora iz BiH budu izložene na finalnom takmičenju koje će biti održano iduće godine u Kini.

Njihovi autori su Darko Dujmović iz Orašja koji je izumio uredjaj za prodaju informacija te Anto Spajić iz Mostara, izumitelj kompjuterskog miša iz dva dijela, jednog za lijevu, a drugog za desnu ruku, saopćeno je.