BiH
62

Izložba fotografija "Moja slika Sarajeva" gostovala u Friedrichshafenu

Klix.ba
U okviru obilježavanja 40 godina pobratimstva gradova Friedrichshafena i Sarajeva, u Friedrichshafenu u Njemačkoj je u subotu, 05. maja, u okviru svečane proslave ovog značajnog jubileja, predstavljena izložba najboljih fotografija sa konkursa "Moja slika Sarajeva".

Uz bogat kulturno-umjetnički program, zvanice su u Graf-Zeppelin-Hausu imale priliku pogledati 30 najuspjelijih fotografija sa fotokonkursa "Moja slika Sarajeva", uključujući i tri pobjedničke fotografije Senke Mušić, Lejle Ahmedspahić i Aleksandra Kneževića, koje su u aprilu predstavljene i u sarajevskoj Galeriji Boris Smoje povodom 6. aprila, Dana Grada Sarajeva.

Uz prisustvo gradonačelnika Friedrichshafena Andreasa Branda, te zamjenika gradonačelnika Sarajeva Miroslava Živanovića i potpredsjednika Gradskog vijeća Salke Nikšića, kao i brojnih drugih zvanica, prisutni su uživali u prigodnom kulturno-umjetničkom programu u kojem su učestvovali umjetnici i umjetnice iz Friedrichshafena i Sarajeva. Uz izložbu "Moja slika Sarajeva" predstavljeni su i tradicionalni sarajevski zanati, a na svečanosti su Sarajevo predstavili Vanja Muhović & Trio, ženski kamerni hor Gaudeamus, te glumica Nela Đenisijević i pijanist Nenad Tešić.

Projekat “Moja slika Sarajeva” pokrenuli su Fondacija Sarajevo Navigator i Input d.o.o, a njegov prevashodni cilj je bio da ponudi lijepu sliku Sarajeva, dajući tako doprinos afirmaciji Sarajeva kao turističke destinacije. Jezgra projekta je bio internet natječaj za najbolje fotografije Sarajeva, objavljen na web stranici www.mojaslikasarajeva.net, snažno povezanoj sa društvenim mrežama, pa je svaku fotografiju bilo moguće komentarisati i ocjenjivati putem Facebooka. Pored Facebook glasača, fotografije je ocjenjivao i stručni žiri, te su kombinacijom glasanja svakog mjeseca birane najbolje fotografije za prethodni mjesec, čiji su autori nagrađeni vrijednim nagradama koje je obezbijedila firma Olympus BH d.o.o.

Realizaciju projekta “Moja slika Sarajeva” podržali su: USAID - SIDA Firma Project, Grad Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Olympus BH d.o.o, RSG 1 Sarajevo i www.klix.ba.