BiH
33

Izložba "20 godina NATO saveza u BiH": BiH je mnogo učinila u procesu reformi

Anadolija
(Foto: FENA)
Članstvo u NATO-u za Bosnu i Hercegovinu znači osiguranje mira i izvođenja reformi u miru i procesu integracije u EU, poručio je zamjenik ministra vanjskih poslova i šef Povjerenstva za NATO integraciju BiH Josip Brkić na otvaranju izložbe "20 godina NATO saveza u BiH".

Izložbu čine arhivske fotografije iz perioda od 1995. do 2004. godine, a organizatori su Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i NATO Štab Sarajevo.

"BiH je učinila dosta u procesu reformi, od Daytona do danas, posebno u sektoru odbrane koja je realizovana uz značajnu podršku NATO-a. Tokom tog procesa BiH je već preuzela određene NATO standarde", istakao je Brkić.

Naglašava da BiH svoju predanost NATO vrijednostima pokazuje kroz najkonkretniji način, odnosno raspoređivanjem vojnika koji služe pod komandom NATO-a u Afganistanu. Još od 2009. godine kada su raspoređeni prvi vojnici iz kontingenta Oružanih snaga BiH u ISAF misiji, učešće BiH u NATO vođenim mirovnim misijama značajno doprinosi uspostavljanju mira i stabilnosti u kriznim područjima.

"Na polju regionalne sigurnosne saradnje u jugoistočnoj Evropi BiH je vrlo aktivna. Članica je Američko-jadranske povelje, a tokom 2015. smo uspješno predsjedavali istom", podsjetio je Brkić.

Ističe da Povjerenstvo za NATO integracijski proces Vijeća ministara BiH ulaže značajne napore za dostizanje standarda i uslova kao i na promociji postignutog napretka u NATO integracijskom procesu i informiranju javnosti o aspektima ovog integracijskog procesa. Postoji jaka politička volja da se BiH pridruži procesu MAP i postoji jedinstvena politička opredijeljenost u BiH da se uknjiži sva nepokretna perspektivna vojna imovina za buduće potrebe u sektoru odbrane kao vlasništvo države BiH. Ukratko, postoji jaka politička volja u BiH da se ispuni uslov iz Tallina", kazao je Brkić.

Poručio je da je saradnja NATO i BiH na visokom nivou.

"Članstvo u NATO-u je dosta ispred nas, ali je važno da su ta vrata za nas otvorena što je jasno poručio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltengerg na ministarskom sastanku u Bruxellesu kada je Crna Gora pozvana u članstvo", istakao je Brkić.

Na otvaranju izložbe okupljenima se obratila zapovjednica NATO Štaba u BiH general Giselle M. Wilz koja je tom prilikom kazala da da je "NATO u proteklih 20 godina odigrao ulogu u provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i osiguranju mira kroz kontinuirano prisustvo snaga za očuvanje mira".

"Od 2004. NATO Štab Sarajevo ima misiju pružanja pomoći vlastima BiH u reformama i obavezama vezanim za Partnerstvo za mir i bližu integraciju sa NATO-om, konkretnije, u reformi odbrambenog i sigurnosnog sektora. Mnogobrojni su pomogli da je BiH danas na dobrom putu ka euroatlanskim integracijama i da napreduje ka euroatlanskim strukturama. Od izuzetne je važnosti da nastavimo nadograđivati ono što je ostvareno u proteklih 20 godina", istakla je Wilz.

Naglašava da se u proteklim godinama nemjerljivo mijenjalo odbrambeno i sigurnosno okruženje BiH te da su te promjene izborene teškom mukom i rezultat su opredijeljenosti i kompromisa.

Wilz je podsjetila da postoje i značajni datumi u procesu euroatlanskih integracija, od ulaska u Partnerstvo za mir 2006. pa do stalnog napretka u različitim NATO programima i poziva za pristupanje Akcionom planu za članstvo 2010. godine, koje tek treba implementirati.

"Bez obzira na krajnji cilj važno je da BiH zadrži dinamiku i uključenost u NATO programe i ispuni za njih vezane obaveze kako bi se pokazalo ne samo da je riječ o kredibilnom partneru u regionu i euroatlanskoj zajednici nego što je još važnije da bi se osigurala odbrana, sigurnost, stabilnost i prosperitet svih građana BiH. NATO je kao i brojni drugi opredijeljen za izgradnju dugoročnog mira i stabilnosti BiH. Uvjeravam vas da će NATO nastaviti neumorno sarađivati sa BiH i sigurna sam da ćemo se okupljati da obilježimo i buduće uspjehe i važne datume", poručila je Wilz.

Šefica arhivskog odjela NATO Štaba u Bruxellesu Ineke Deserno podsjetila je da je 14. decembra prošle godine obilježeno 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je označio prestanak neprijateljstva koje je razdiralo zemlju od 1992. do 1995. godine.

"NATO Arhiv iz Bruxellesa je da bi obilježio ovu godišnjicu pripremio knjigu sjećanja koja je predstavljena na ovoj izložbi. Knjiga je također dostupna na web sajtu NATO Arhiva", istakla je Deserno.

Knjiga, između ostalog, prema njenim riječima obuhvata foto priču o misiji IFOR-a koju je pripremio Odjel javne diplomatije Sjedišta NATO-a kao i zbirku saopćenja za medije NATO Sjedišta u Bruxellesu vezanih za misiju IFOR-a.

"Sve u svemu, knjiga je pregled misije NATO-a ispričane kroz dokumente NATO-a. Također, ovo je prvi put da je zvanična korespodencija na najvišem političkom nivou u vezi IFOR-a i događaja u BiH na raspolaganju javnosti", poručila je Deserno.

"NATO Arhiv je posvećen očuvanju i katalogiziranju arhivskog materijala IFOR-a i SFOR-a. Nadam se da će dokumenti koje smo obuhvatili knjigom koju smo priredili za ovu priliku omogućiti da se sjetimo jednog važnog trenutka nedavne historije i istovremeno poslužiti kao letimični pogled na zbirku koju u ovom trenutku obrađujemo", dodala je Deserno.

Nakon obraćanja upriličeno je i simbolično presijecanje torte povodom 20 godina NATO-a u BiH.