BiH
94

Izletnici uživali na Smetovima dok se Zenica guši u sumpordioksidu

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Veliki broj Zeničana danas je uživao u novembarskom suncu na izletištu Smetovi, a svoje vrijeme ispunili su šetnjom i dobrim druženjem.

Dok novembar bilježi visoke temperature, suncem okupano zeničko izletište Smetovi i ovog sunčanog vikenda bilo je omiljeno mjesto Zeničana koji su sa porodicom i prijateljima pobjegli od smoga koji se nalazio nad Zenicom.

Zeničani koji su odlučili nedjelju provesti na svježem i čistom zraku na zeničkom izletištu Smetovi, uživali su uz roštilj i dobro druženje, a najmlađima je glavna okupacija bila igra loptom.

Mehmed Hodžić nedjelju je, kako je kazao za Klix.ba, odlučio provesti sa svojim unucima daleko od zeničke prašine i zagađenja na svježem zraku i novembarskom suncu.

Domaćin Planinarskog doma "Smet" Fahrudin Šatorović je kazao kako je posjeta građana na zeničko izletište Smetovi svakog vikenda ali i radnih dana velika.

"Jučer smo imali oko 300 gostiju što planinara što građana koji su pobjegli od zagađenog zraka u centru grada, ali i drugim danima imamo mnogo posjetilaca. Kada je sunce, mnogi uživaj u prirodi i šetnji, a zimi, kada ima snijega, aktivni su ski liftovi pa svi većinom dođu na sankanje ili skijanje", kazao je Šatorović.

Na web stranici koja mjeri kvalitet zraka u Zenici danas nije bilo moguće pročitati vrijednosti emisija u mjernoj stanici Centar, ali na gradskom displeju u 15:30 sati koncentracija sumpordioksida (SO2) iznosila je 1.143 mikrograma po kubnom metru (µg/m3).

​Ukoliko se sunčano vrijeme i temperature zadrže i narednih dana, sigurno je da će Smetovi primiti veliki broj gostiju.​