Željko Komšić
0

"Izlaz vidim u izborima i poštenom radu"

FENA
Željko Komšić
Željko Komšić
U postojećoj situaciji u BiH teško je naći svijetlu tačku i o njoj je teško govoriti ljudima koji tu žive, međutim ako postavimo pitanje kako dalje onda mislim da je izlaz u radu i tome da čovjek pošteno radi svoj posao, ali i predstojećim općim izborima.

To je večeras izjavio član Predsjedništva BiH Željko Komšić u razgovoru s članovima Alumni asocijacije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu o temi "Aktuelni trenutak BiH i kako dalje".

"Centralna banka BiH, Ministarstvo odbrane i OSBiH pokazuju da stvari u ovoj državi mogu funkcionirati jer ljudi rade svoj posao. Ipak, puno je na vladama na svim nivoima i ovakva postava nam pokazuje da su promjene neophodne", kazao je Komšić, naglasivši pritom da nikako ne bi želio da neko takvo njegovo izlaganje shvati kao njegovu političku kampanju.

Istaknuo je da smatra da BiH pripada Evropskoj uniji i NATO-u, ali da u politici EU-a prema BiH vidi mnogo upitnika i da misli da je EU već "zabavljena" svojim problemima.

Komšić je ocijenio da je cijela priča o evropskom putu BiH već nekako i u državi gurnuta ustranu, za što je opet kriva vladajuća struktura, koju je narod birao.

"Teško je gledati kako zemlje u regionu idu pored i pokazuju znakove oporavka, a BiH stoji. Tu dosta ima i do političke sebičnosti unutar BiH. Ipak, politička situacija u regionu ide nam naruku i ona se smiruje, što je pozitivan činilac", kazao je Komšić.

Istaknuo je da BiH ima pozitivne podrške od Rusije, Turske, a i da SAD pokazuju znakove prijateljstva, dok OHR predstavlja "faktor konfuznosti", te da su sve priče u domaćim krugovima apsurdne o ostanku OHR-a s obzirom na činjenicu da odluku o ukidanju tog ureda donosi Vijeće za implementaciju mira.