BiH
0

Izlaganje posmrtnih Miloševićevih ostataka u kompleksu "25 maj" je zloupotreba

FENA
Savez boraca narodnooslobodilačkog antifašističkog rata Bosne i Hercegovine i Savez društava "Josip Broz Tito" u Bosni i Hercegovini ogorčeni su što je muzejski kompleks "25. maj" u Beogradu pretvoren u mjesto izlaganja posmrtnih ostataka haškog optuženika Slobodana Miloševića.

Reagujući na taj čin saopštenjem, SUBNOAR i Savez društava "Josip Broz Tito" podsjećaju javnost na činjenicu da je Muzej istorije Jugoslavije ustvari samo preimenovani Muzej 25. maj, u kome nebrojeni historijski dokazi čuvaju sjećanja na NOR, 45 godina života u miru, napredak i zajedništvo te trajne vrijednosti historijskog doprinosa Josipa Broza Tita. Zbog toga oba saveza smatraju neshvatljivim da su na tom mjestu izloženi posmrtni ostaci Slobodana Miloševića, "odgovornog pred historijom za agresivne ratove i ogromna stradanja, pred čovječanstvom za najveće zločine počinjene u Evropi poslije Drugog svjetskog rata".

Za svaku osudu je zloupotreba njegove sahrane za pokušaj rehabilitovanja zločinačkog režima i njegove politike koja je uništavala sve ono civilizacijsko o čemu govore eksponati ovog muzeja. To su zlokobne poruke svima kojima je stalo do budućnosti mira i saradnje u ovom regionu, a, nažalost, one nude vraćanje u mrak prošlosti, stav je SUBNOAR-a i Saveza društava "Josip Broz Tito".