Spomenik u Velikom parku
0

Izgradnja spomenika ubijenoj djeci pri kraju

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com Arhiv
Foto: Sarajevo-x.com Arhiv
Postavljanje Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. u Velikom parku trebalo bi biti završeno za desetak dana, nakon čega će radnici firme Hidrogradnja nastaviti sa popločavanjem prostora oko spomenika, kazao je Mensud Kečo, autor idejnog rješenja spomenika.

„Postavili smo stakleni dio skulpture, a preostaje nam patiniranje bronzanog prstena. Ukoliko vremenske prilike budu povoljne, prelazimo na građevinski radove oko spomenika, postavljanje kamenih ploča i rasvjete“, istakao je Kečo.

Na postolju spomenika posvećenom tragično prekinutim dječjim životima, bit će ispisana imena ubijene djece u Sarajevu za vrijeme rata.

Spomenik ima oblik bronzanog prstena na kojem su otisnute dječje stope.

„Na sredini spomenika postavljene su dvije staklene figure, različite veličine, koje simboliziraju majku koja štiti svoje dijete. Stope su u studiju vajara Enesa Sivca u Vogošći otisnuli mališani, srodnici djece poginule u ratu“, istakao je Kečo.

Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, koje je osnovano prije dvije godine, do sada su prikupili podatke o 513 djece, čiji su roditelji dali odobrenje da se njihova imena uklešu na spomenik.

Vezani članci