BiH
1

Izgradnja skloništa za životinje u Bugojnu

FENA
Bugojno
Bugojno
S velikim odobravanjem građani Bugojna dočekali su vijest o skoroj izgradnji skloništa za životinje i higijenskog servisa, čime će biti riješen višegodišnji problem pasa-lutalica u gradskim i prigradskim naseljima.

Odluka o izgradnji ovih objekata usvojena je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, nakon brojnih apela građana, naročito roditelja školaraca, s obzirom na to da je na području oko škola primijećen i najveći broj pasa-lutalica.

Zbrinjavanje pasa-lutalica povjereno je preduzeću “Čistoća” iz kojeg su istakli da već sada mogu startati s aktivnostima izgradnje azila, ali da će, ipak, realizacija zamišljene ideje zavisiti od osiguranja finansijskih sredstava.

Kako je Feni kazao direktor “Čistoće” Amir Basarić, buduće sklonište za životinje i higijenski servis nalazit će se na lokaciji Dubočina u Mjesnoj zajednici Bristovi, na području od kojeg je prva kuća udaljena oko 700 metara zračne linije.

Osim lokalne vlasti i uposlenih u “Čistoći” u realizaciju projekta bit će uključene i neke nevladine organizacije iz Bugojna.

Veterinarska stanica Bugojno vršit će zdravstveni nadzor pasa- lutalica, koji budu smješteni u azil.