BiH
0

Izgradnja saobraćajnice između ulica A. Puškina i Panjina kula

Klix.ba
U toku su radovi na izgradnji saobraćajnice između ulica Aleksandra Puškina (Mjesna zajednica Pionirska dolina - Nahorevo) i Panjina kula (Mjesna zajednica Hrastovi - Mrkovići) koji su započeti 9. jula 2013. godine.

Za izgradnju pomenute saobraćajnice, ukupne dužine 800 metara, Općina Centar je iz svog budžeta izdvojila 200.000 KM.

Inicijativu koju su građani ova dva mjesna područja iznijeli na održanim javnim raspravama o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2013. godinu, podržao je načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, a usvojilo Općinsko vijeće Centar. Stoga je, po nalogu Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, firma Saraj inženjering uradila glavni projekt izgradnje saobraćajnice koja će spojiti pomenute ulice. Nova saobraćajnica će zamijeniti postojeći zemljani put koji je bio u veoma lošem stanju i opasan za bezbjedno odvijanje saobraćaja u oba pravca. Do sada su lokalni stanovnici sami održavali tu prilično strmu putnu komunikaciju gdje su postavljali tamponski sloj od kamena i pijeska, što nije bilo dugoročno rješenje.

Prema glavnom projektu, nova saobraćajnica će biti široka tri metra. Prije početka izgradnje saobraćajnice odnosno postavljanja tamponske podloge, radnici su morali raskrčiti šiblje i drugo rastinje sa površine od 2.650 kvadratnih metara. Zbog sprečavanja eventualnih oštećenja asfalta planirano je postavljanje 447 metara novih betonskih ivičnjaka, a na dužini od 620 metara uz cestu će biti postavljen utabani sloj šljunka, širine pola metra. Za adekvatnu odvodnju površinskih voda projektom je planirana izgradnja 257 metara betonskih kanala - rigola sa drenažnim cijevima. U planu je i uređenje 350 kvadratnih metara pristupnih puteva i prilaza do postojećih stambenih objekata. Po završetku tog posla, radnici će izvršiti asfaltiranje i ponovo postaviti postojeću demontirtanu ogradu dužine 300 metara.

Za izvođača radova je izabrana građevinska firma Grakop iz Kiseljaka, a za nadzor Energotehnika iz Doboja.