Nikola Špirić u Vašingtonu
0

Izgradnja povjerenja - proces od kojeg zavise uspjesi svih reformi

SRNA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da je izgradnja povjerenja u BiH proces od kojeg zavise uspjesi svih reformi.

U svom obraćanju u Centru "Vudro Vilson" u Vašingtonu, Špirić je naglasio da je ustavna reforma jedan od izazova koji stoji ispred BiH, za šta je prije svega potrebno obezbjediti uslove za civilizovan dijalog.

On je podvukao da ustavna reforma ne smije biti nametnuta sa strane, kao i da egzibiocionizam bilo koje vrste, uključujući negaciju BiH ili eniteta, nije saveznik ovom procesu, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Špirić je podsjetio da je Dejtonskim mirovnim sporazumom obezbijeđen teritorijalni integritet BiH, ali i ustavno uređenje, prema kojem BiH čine njeni entiteti Republika Srpska i Federacija BiH sa jasnim ustavnim ovlaštenjima. 

On je naglasio da je na taj način stvorena  formula koja znači uspjeh svih: jaka država - jaki entiteti,  odnosno jaki entiteti - jaka država.

"Nažalost, neki bi danas rado mijenjali tu formulu ne nudeći bolju, što takođe ide u prilog dalekovidnosti kretora Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je ocijenio da ne treba zanemariti činjenicu da je u BiH urađeno mnogo ako se uzme u obzir da je BiH jedina zemlja u Evropi koja je paraleno vodila tri izuzetno teška i zahtjevna procesa - obnova ratom uništene zemlje i uspostavljanje povjerenja, proces tranzicije i proces integracije u evroatlantske tokove.
Kada se pogleda unazad, rekao je Špirić, ne može se saglasiti sa onima koji kažu da je BiH neuspješna zemlja i dodao da je skoro svaka oblast zahvaćena reformama,  od kojih neke sa manje ili više uspjeha.

On je podsjetio da je uspješno provođenje reforme odbrane obezbjedilo  da BiH postane članica Partnerstva za mir, što je izuzetno važno, jer je velikim iskorakom u tom polju BiH prestala da bude konzument mirovnih operacija u okviru NATO-a i prešla  u saveznike učestvujući u mirovnim operacijama u svijetu. 

Špirić je naglasio da se ne smije zanemariti da je BiH učinila mnogo i na spoljnopolitičkom planu, podsjetivši da je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, dobila status Intenziviranog dijaloga sa NATO, postala član Savjeta Evrope, kao i Komiteta za ljudska prava UN-a, a kandidat je za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti u periodu 2010.-2011. godine. 

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je ocijenio da je još mnogo izazova ispred BiH i izrazio uvjerenje da je procese u BiH nemoguće vratiti unazad zbog već uspješno provedenih reformi.