BiH
0

Izgrađeno novo stepenište između Trebevićke ulice i Debelog brda

Klix.ba
Tokom ove građevinske sezone završena je izgradnja dijela stepeništa koje povezuje Trebevićku ulicu sa naseljem Debelo brdo.

Izgradnja stepeništa, dužine 43 metra, rađena je po projektu Zavoda za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Finansijer radova je Općina Centar, koja je za taj projekt izdvojila nešto više od 20.400 KM iz ovogodišnjeg budžeta.

Izvođač radova je firma "Sela", a za nadzor je bila zadužena firma "Energoinvest" d.d. Sarajevo.

Na tom veoma teško pristupačnom terenu, radnici su prvo morali očistiti i raskrčiti teren, a potom su mašinski i ručno iskopali zemlju. Nakon što su izgradili temelje izvršili su betoranje stepeništa i postavili novu rukohvatnu ogradu.

Na tom dijelu Mjesne zajednice ''Soukbunar'' nikada nije bilo uređene direktne pješačke komunikacije između Trebevićke ulice sa naseljem Debelo brdo, pa su djeca koja pohađaju nastavu u Osnovnoj školi "Hasan Kaimija" na Cicinom hanu morala do škole ići zemljanom stazom. Izgradnjom novog stepeništa lokalnim žiteljima je znatno olakšana komunikacija i sa ostatkom grada.

Prvu fazu izgradnje ovog stepeništa, u dužini od 800 metara, koja je završena u novembru 2011. godine, također je finansirala Općina Centar sa 101.598 KM.