BiH
7

Izgrađena pristupna saobraćajnica Domu zdravlja Kumrovec

Klix.ba
Polaganjem završnog sloja asfalta u utorak je završena izgradnja pristupne saobraćajnice Domu zdravlja Kumrovec na Otoci.

Tim povodom, radove su obišli načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Adem Zolj.

Novoizgrađenom pristupnom trakom sa glavne ceste, odnosno Bulevara Meše Selimovića stanovnicima Novog Grada i Kantona Sarajevo omogućit će se lakši pristup Domu zdravlja.

Izgradnju pristupne saobraćajnice u vrijednosti od oko 100. 000 konvertibilnih maraka finansirala je firma Unigradnja, koja će graditi poslovni objekat uz saobraćajnicu koju je do sada koristio DZ Kumrovec. Kako ova saobraćajnica do sada nije bila adekvatna zbog gužvi koje su se stvarale, priključenjem još jednog objekta ona bi postala neupotrebljiva. Zbog toga je firmi Unigradnja dat uslov za dobijanje urbanističke i građevinske saglasnosti za poslovni objekat da izgradi zasebnu priključnu saobraćajnicu za Dom zdravlja, kako bi i jedan i drugi objekat u budućnosti imali neometano funkcionisanje saobraćaja.

"Izgradnji pristupne saobraćajnice prethodila je korekcija Regulacionog plana Alipašin Most VII u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja KS i Gradskim vijećem, čime je omogućeno da se izgradi pristup Domu zdravlja sa glavne saobraćajnice. Obzirom da je u toku rekonstrukcija Doma zdravlja, iz kojeg su sve službe trenutno iseljene, ovaj saobraćajni pristup počet će se koristiti nakon što se završe radovi na ovom objektu“, rekao je Efendić.

Istakao je da se, pored nove pristupne saobraćajnice, u samo nekoliko desetina metara realizira još nekoliko projekata značajnih za život naših građana. Jedan od njih je izgradnja biciklističke staze koja je u toku, kao i hortikulturno uređenje prostora duž staze, čime će biti upotpunjen ambijent u ovom dijelu Novog Grada. Pored toga, kako je kazao Efendić, Općina Novi Grad Sarajevo radila je pripreme za stvaranje provedbeno-planskih uslova za izgradnju još nekoliko stambeno-poslovnih objekata u sklopu RP Alipašin Most VII.

Adem Zolj je istakao dobar primjer saradnje između Općine Novi Grad, Direkcije za puteve KS i investitora budućeg poslovnog objekta, koji će se graditi u blizini DZ Kumrovec.

"Investitor je izgradio ovu pristupnu traku u skladu sa projektnim rješenjem na koje je Direkcija dala saglasnost. Ovo je jedan primjer, gdje je investitor riješio problem prilaza budućem objektu, koji mu je bio uslov od strane Općine i Direkcije za puteve KS. Ovakav primjer trebale bi slijediti i ostale lokalne zajednice", kazao je Zolj, dodajući da će Direkcija za puteve KS u narednom periodu na ovoj dionici uraditi i horizontalnu signalizaciju, saopćeno je iz Općine Novi Grad.