BiH
4

Izgrađena četiri moderna stepeništa u sarajevskom Velikom parku

FENA
(Foto: FENA)
Radovi na sanaciji klizišta na četiri stepeništa u okviru kompleksa sarajevskog Velikog parka su završeni. Projekt rekonstrukcije stepeništa finansirala je, u potpunosti, Općina Centar Sarajevo u iznosu od oko 288.000 KM.

Nova stepeništa u Velikom parku su izgrađena od armiranog betona i obložena, u najvećem dijelu, kamenom hreša s dekorativnim elementima od granitnih ploča.

Zbog manjka i lošeg kvaliteta javne rasvjete postojeći stubovi rasvjete zamijenjeni su novim.

Radovi su počeli krajem marta, a rekonstruisana su stepeništa dužine od 15 do 39 metara, koja su bila u lošem stanju uslijed neodržavanja i slijeganja terena na gazištima, gdje su vremenom nastale velike pukotine i oštećenja koja su predstavljala potencijalnu opasnost za sigurno kretanje pješaka.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević obišao je danas tu lokaciju. Izrazio je zadovoljstvo urađenim poslom. Sretan je kaže da je taj, zaštićeni park dobio moderne dijelove koji će biti ugodna mjesta za sastajanje i druženje.

Najavio je da će biti uređen i ostatak parka, a kazao da je da su dijelovi koji su rekonstruisani bili prioritetni zbog klizišta. Realizaciju i nadzor projekta Općina je povjerila Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo baš zbog tog problema.

S obzirom na značajne kulturno-historijske vrijednosti lokaliteta Velikog parka, cjelokupna projektna dokumentacija za rekonstrukciju stepeništa rađena je u konsultaciji sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo. Na nekim dijelovima su pronađene kosti koje su, po preporuci Zavoda, pokopane na drugoj lokaciji.

Ovaj park značajan je spomenik visoke starosne, dokumentarne, kulturno-historijske, umjetničke, kao i pejzažno-ambijentalne i estetske vrijednosti. Lokalitet Velikog parka bio je staro muslimansko groblje Čekrekčinica iz 16. stoljeća i pretvoren je u park u vrijeme austrougarske vladavine, pri čemu je sačuvan dio nišana.