Rajko Kuzmanović
0

"Izgraditi funkcionalnu a ne unitarnu BiH"

FENA
Na sastanku predsjednika Republike Srpske Rajka Kuzmanovića i bivšeg ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Clifforda Bonda zajednički je konstatovano da "ne treba dramatizovati situaciju u BiH, već zajednički raditi na izgradnji funkcionalne a ne unitarne države", saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Tokom razgovora danas u Banjoj Luci entitetski predsjednik i Clifford Bond razmijenili su mišljenja o situaciji u BiH, s naglaskom na razgovore predstavnika bh. političkih partija i s predstavnicima SAD-a i Evropske unije u Butmiru.

Kuzmanović je ponovio da je RS otvoren za razgovore, ali da ne može, saopćeno je, pristati na rješenja koja bi značila ugrožavanje ustavnopravnog položaja i kapaciteta prilikom odlučivanja na nivou zajedničkih institucija.

U tom smislu, on je ukazao na važnost ustavnih principa entitetskog glasanja i zaštite vitalnog nacionalnog interesa, "kao pravnih i demokratskih mehanizama u ostvarivanju ravnopravnosti i sprečavanju majorizacije".

„BiH može uspješno funkcionisati samo kao decentralizovana država, kao što je i predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom“, rekao je Kuzmanović i upozorio da je „veliki broj izvornih nadležnosti koje prema Dejtonskom mirovnom sporazumu pripadaju entitetima već prenesen na nivo BiH, uglavnom kao rezultat nametnutih odluka visokih predstavnika“.

Entitetski predsjednik je dodao da su prioriteti RS-a rješavanje preostalih pitanja koja se odnose na transformaciju OHR-a u ured specijalnog predstavnika Evropske unije i liberalizaciju viznog režima, kao i da postojeći ustav nije prepreka za napredak BiH na putu evroatlantskih integracija i da nema potreba za njegovim izmjenama.

Dodao je i da je politička i ekonomska situacija u RS-u „daleko bolja“ od situacije u Federaciji BiH.