BiH
57

"Izgleda da nam je dobro": Janje za tek stotinjak okupljenih na mirnim protestima u Tuzli

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na mirnim protestima u Tuzli okupila se grupa od oko 100 obespravljenih radnika, penzionera, aktivista i građana, predvođena članovima Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona, simbolično na 1. maj - dan kada je prije dva stoljeća 40 hiljada ljudi štrajkovalo zbog veoma teških uslova za rad.

Predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić kaže da ih loš odziv građana neće obeshrabriti na putu borbe za radnička prava.

"Mi smo sa naše strane učinili sve kako bi što više građana došlo. Međutim, naši građani su postali inertni, misle da ne mogu ništa promijeniti, ali mi smo uvjereni u suprotno. Uvjereni smo da udruženim snagama možemo sve. Moram reći da je ovo najgora Vlada TK u historiji ovog kantona. Bego Gutić je zlo za TK i neko ga mora zaustaviti u ovim njegovim nakanama. On je dosad četiri firme sahranio, a one su mogle raditi", tvrdi Kopić.

Bivši radnik Polihema iz Tuzle Enes Jaganjac ogorčen je lošim odzivom učesnika na današnjem skupu.

"Radnicima i penzionerima je izgleda dobro. Kako je krenulo, penzioneri još malo pa neće imati ni ono malo penzije što dobiju. Samo ne znam ko će njih onda da podržava", dodaje Jaganjac.

Mustafa Mešić iz Tuzle jedan je od penzionera koji je došao na plato ispred zgrade Sodaso, inače bivšeg sjedišta Vlade TK, a koja je spaljena u februarskim demonstracijama 2014. godine.

Kako kaže, u svojih osam decenija života gore stanje nije zapamtio.

"Ovako nikada nije bilo. Ovo stanje je nepodnošljivo, prije svega za radničku klasu. Omladina nema svijetle budućnosti, a puno njih toga nije ni svjesno. Oni moraju izaći i boriti se za svoju budućnost", kaže Mešić.

Iako je prvobitno bilo planirano da se učesnici protesta mirnom šetnjom upute prema trenutnom sjedištu Vlade TK koje su od jutarnjih sati osiguravale jake policijske snage, zbog malog odziva građana do toga nije došlo.

Za razliku od prošle godine kada su pred zgradom Kantonalne vlade ostavili pečeno janje i 13 hljebova premijeru i ministrima, članovi Sindikata solidarnosti ovaj put su to odlučili podijeliti sa grupom koja je bila okupljena pred spaljenom zgradom Sodaso.