BiH
70

Izetbegović za Klix.ba: Sa Čovićem nisam razgovarao o načinu izbora članova Predsjedništva BiH

Piše: S. Hambo
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Nakon što je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović na jučerašnjem druženju s novinarima kazao kako je gotovo dogovoren način izbora članova Predsjedništva BiH, reagovao je predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović koji je za Klix.ba kazao da sa Čovićem nije razgovarao o toj temi te da prvo treba regulisati odnose u koaliciji.

"Jučer smo Čovic i ja imali kraći razgovor uz kafu, dotakli smo niz tema, ali nije bilo posebnih razgovora o samom rješavanju izbora članova Predsjedništva BiH. Pretpostavljam da je gospodin Čović imao na umu ranije razmatrana rješenja", kazao je Izetbegović.

Naglašava da je SDA već duže vremena spremna kao osnov za pregovore i temelj konačnog rješenja uzeti tzv. Fileov model, razvijen kroz ranije pregovore za rješavanje presude Sejdić-Finci.

"Međutim, dvije stvari moramo razjasniti. Prvo, promjena modela za izbor članova Predsjedništva BiH je potrebna, ali o dubljim strukturnim promjenama i ustavnim reformama šireg opsega zasada ne može biti govora jer ne postoji konsenzus po tom pitanju. Drugo, da bismo stvorili pozitivnu atmosferu koja omogućava rješenje presude Sejdić-Finci, neophodno je intenzivirati reformski zamah, obnoviti u punom kapacitetu rad Parlamenta FBiH, pokrenuti intenzivnu izgradnju infrstrukture u Federaciji BiH i time dokazati da koalicija funkcioniše", kazao je Izetbegović u razgovoru za Klix.ba.

Podsjećamo, Čović je jučer kazao da se do kraja januara može očekivati rješenje pitanja presude u slučaju Sejdić i Finci te da je pitanje izbora članova Predsjedništva, barem što se tiče FBiH, skoro u potpunosti riješeno.

Implementacija presude suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Sejdić-Finci, odnosno način izbora članova Predsjedništva BiH, jedan je od uslova koje će BiH morati ispuniti da bi dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Stoga će konačno rješenje ovog pitanja biti prioritet u narednom periodu, na što će vjerovatno utjecati i odnosi u koaliciji, a najviše između SDA i HDZ-a.