BiH
15

Izetbegović za Klix.ba: Inzko pasivnošću ohrabruje djelovanje RS, očekujem snažniji angažman SAD-a

Piše: F.V.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je u razgovoru za Klix.ba kako očekuje da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko odlučnije reagira kada su u pitanju jasne antidaytonske aktivnosti Republike Srpske (RS).
Izetbegović: EU mora dati žuti ili crveni karton opstrukcionistima
Izetbegović: EU mora dati žuti ili crveni karton opstrukcionistima
Izetbegović je to rekao osvrćući se na prošlosedmičnu Odluku Vlade bh. entiteta RS kojom se protivustavno i protivzakonito uređuje oblast prijave i odjave prebivališta.

"Ne možete na entitetskom nivou donositi uredbe niti zakone koje se odnose na nešto što je regulisano na nivou države. Mi kao država imamo obaveze u odnosu na Evropsku uniju s obzirom na to. Ovo su stvari koje su i protivzakonite, diksriminirajuće i protivustavne. Morat će to biti zaustavljeno. Očekujem od visokog predstavnika da se pokrene. On svojom pasivnošću ohrabruje ovakvo djelovanje iz RS. Bilo bi dobro da reagira", kazao je Izetbegović za Klix.ba

Poruka povratnicima

Pozvao je institucije RS da ne donose ovakve odluke koje su protiv Aneksa 7 Daytonskog sporazuma, odnosno da ih ne primjenjuju. Povratnicima je poručio da nisu dužni da postupaju po ovakvim odlukama i da su organima RS dužni pokazati samo ličnu kartu.

Komentirajući seriji novih prijetnji državi BiH iz RS-a, Izetbegović je rekao da "svaki put imamo turnus priča o referendumu".

"Više su se i Srbi toga zasitili. Njihove snage govore: 'Uradite to ili prestanite pričati i kupiti poene'. Ova priča će trajati do 11. oktobra, a onda će 12. oktobra nestati. To dolazi od jedne strane, jednog segmenta političara u RS, i to Dodikovog SNSD, koji neke stvari nisu iživjeli na vrijeme. Mene Dodik podsjeća na čovjeka koji je dobio dječije bolesti u odraslom dobu. Ostale stranke su zaista sazrele. One artikuliraju, zastupaju interese svoje etničke grupe. Vidite, nema više rata, nema više cijepanja, nema dezintegracija na Balkanu. Struktura je napravljena. Unutar nje treba učiniti najbolje za grupu za koju ste zainteresirani", kazao je on.

Dodao je kako "lažna obećanja nisu dobra, te da treba ljudima olakšati svakodnevni život".

Govoreći o politici EU prema BiH, rekao je da je važna nedavna odluka Vijeća EU.

"Ona je potpuno na liniji onoga što mi hoćemo. Ima jedna bitna rečenica, ne znam je li primijećena dovoljno. Kazali su da je dio političara kriv za ovo stanje! Nije se spominjano, kao do sada, da su svi krivi. Morat će se napraviti distinkcija. Oni koji žele mir, evropski kurs, prosperitet, morat će se u postupcima i odnosu iz EU i SAD odvojiti od onih koji prave problem, koji su nas doveli do ovog, koji prave zastoj i koji su učinili da je najslabije plaćen penzioner u Evropi iz RS", smatra Izetbegović.

Poziv Vučiću

Izetbegović očekuje od evropskih i američkih lidera da pojedncima u BiH pokažu žuti, odnosno crveni karton.

"Zemlja predugo stoji, narod predugo pati. Imamo uporno antidaytonsko djelovanje. RS ima najslabije plaćenog penzionera u Evropi. Moglo je biti drugačije da je bilo više saradnje, a manje kavge", rekao je.

Komentirajući moguću organizaciju velike konferencije o BiH naredne godine, Izetbegović je rekao da ima obećanja američke administracije o većem angažmanu koji će uslijediti nakon izbora u BiH

Izetbegović za Klix.ba najavio da će zvanično pozvati budućeg premijera Srbije Aleksandra Vučića u Sarajevo kada lider Srpske napredne stranke preuzme premijersku poziciju.

"Moramo praviti bolje odnose na Balkanu. Vučić je podržan i utjecajan političar, smatram da ono kako radi kako govori posljednjih godina nešto što je za nas prihvatljivo, što ima perspektivu. Rekao sam da ću sa njim sarađivati", zaključio je Izetbegović.