BiH
0

Izetbegović učestvovao na sastanku šefova država JE

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović učestvovao je na devetom sastanku šefova država Jugoistočne Evrope, pod nazivom „Savremena umjetnost i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi”, pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Domaćin sastanka u arheološkom nalazištu Viminacijum bio je predsjednik Srbije Boris Tadić, a prisustvovali su i predsjednici Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Bugarske, te Makedonije.

Izetbegović je istaknuo značaj regionalne saradnje u oblasti kulture i umjetnosti konstatujući da su aktivnosti UNESCO-a u tom kontekstu izuzetno korisne.

Imajući u vidu ove činjenice, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je najavio da će u Predsjedništvu BiH predložiti da naredni, deseti sastanak, bude održan u Mostaru.

Izetbegović je pozvao učesnike Summita da podrže kandidaturu Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine.

Na marginama Summita u Srbiji, član Presjedništva BiH Bakir Izetbegović imao je bilateralni susret s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem. U razgovoru još jednom je naglašena važnost regionalne saradnje na putu euroatlantskih integracija, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.