SAD
0

Izetbegović u UN-u: Nema duplih standarda i izabranih naroda

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je govoreći na današnjem 67. zasjedanju Generalne skupštine UN-a zabrinjavajućim nazvao zastoj u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba i nastavak nasilja u tom dijelu svijeta.

"Novi poticaj za mirovne pregovore je hitno potreban, jer ne postoji alternativa rješenju kroz pregovore. Palestinci imaju svako pravo – historijsko, moralno, i pravno – na svoju državu. Izrael ima svako pravo na sopstvenu sigurnost. Okupacija mora prestati. Ali, isto tako, moraju prestati teror i nasilje. Svi pokušaji da se stvaraju nove stvarnosti na terenu u nadi da će one biti prihvaćene kao početna tačka za buduće generacije moraju biti odbijeni. Nastavak aktivnosti naseljavanja na okupiranim palestinskim teritorijama i dalje predstavlja najozbiljniju prepreku miru. Izrael bi trebao odmah prestati sa svim aktivnostima naseljavanja na okupiranim palestinskim teritorijama, jer su ove aktivnosti nelegalne po međunarodnom zakonu. U najboljem je interesu Izraela da tako urade ako stvarno žele mir sa Palestincima“, kazao je Izetbegović.

Za pravedno rješenje ovog konflikta, kako je kazao predsjedavajući Predsjedništva BiH, potrebni su iskreni pokušaji pregovora, a “posebno od strane Izraela”.

“Put ka miru ne vodi kroz ignoriranje rezolucija UN-a, stiskanje Palestinaca u ostacima zemlje koja je nekada pripadala njihovim očevima, i izgradnjom naselja na tim ostacima. Ova Organizacija mora poslati snažnu poruku da njene rezolucije moraju biti poštovane, da ne smije biti duplih standarda i izabranih naroda kada je u pitanju primjena međunarodnih pravnih normi i principa ljudskih prava“, naglasio je Izetbegović.

Nasilje potpiruje plamen netolerancije

Šef bosanskohercegovačke delegacije na zajsedanju Generalne skupštine UN-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH tokom govora se osvrnuo i na reakcije  povodom filma koji vrijeđa Poslanika Muhameda.

"Proteklih sedmica smo svjedočili uznemirujućem nasilju vezanom za netoleranciju. Video uradak koji je izazvao ove događaje je duboko uvredljiv.  Zaslužuje najsnažniju osudu, i mi apsolutno odbijamo njegov sadržaj i poruku. Međutim, ne postoji opravdanje da se na ovaj film odgovara nasiljem. Nasilje, kao odgovor na govor, je neprihvatljivo. O tom se ne može raspravljati. Nasilje nije način da se poštuje religija. Odgovaranje nasiljem na bigotizam samo dodatno potpiruje plamenove netolerancije”, kazao je Izetbegović.

On je naglasio kako se mora „povući linija pod nasilje“, ali i pronaći način da se spriječi govor mržnje i bigotizam.

"Da, postoji pravo na slobodu govora. Ali, također, postoji pravo na dostojanstvo. Ne možemo nametnuti svoju ideologiju ili svoju vjeru bilo kome. Moramo promovirati toleranciju.  Ali, također moramo promovirati međusobno poštovanje. Zbog toga, kao odgovorne vođe, moramo imati iskrenu debatu o krajnjim granicama slobode izražavanja kada se sloboda iskorištava da se podstakne mržnja i namjerno vrijeđa dostojanstvo drugih“, zaključio je predsjedavajući bh. Predsjedništva. On je poručio kako „ne postoji inherentna kontradikcija između islamskih i zapadnjačkih vrijednosti“, te da su te vrijednosti zapravo „kompatibilne, jer potiču iz istih izvora“.

"Kroz historiju interakcija između ovih vrijednosti je rezultirala velikim dostignućima. Ne postoji sukob. Ali, postoje samo oni koji imaju potrebu da stvore lažnu percepciju sukoba kako bi došli na vlast ili se održali na vlasti. Mnoštvo društava u svijetu danas su u tranziciji, žudeći da nađu ravnotežu između tradicionalnih i modernih vrijednosti. Odnosi između zapadnog i islamskog svijeta i između njihovih sistema vrijednosti će biti jedan od najkritičnijih problema našeg vremena. Taj odnos će proći kroz faze kriza i periode nerazumijevanja i netolerancije. U našem vremenu, mi moramo nastaviti tražiti formulu, model kako da se pomire odnosi između islamskih i zapadnjačkih vrijednosti, Istoka i Zapada. Bez obzira na to koliko to teško bilo, pronalazak te formule će biti suština u vremenu pred nama“, kazao je Izetbegović.

Poručio je kako dolazi iz zemlje čije historijsko iskustvo može da ponudi vrijedne lekcije u pronalaženju modela za miran suživot različitosti, kao i da cijeli svijet može koristiti lekcije koje je BiH naučila kroz konstantno traženje načina da se unaprijedi razumijevanje i upravljanje različitostima.

"Stotinama godina, njeni građani su živjeli u harmoniji, pomažući jedni drugima da grade bogomolje koje su gotovo fizički naslonjene jedna na drugu. Najzapadniji doseg pravoslavlja i islama i najistočniji katoličanstva, Bosna je mjesto susreta civilizacija, most između Istoka i Zapada. Njena jedinstvena multietnička kultura je istkana kroz hiljadu godina dugu tradiciju i poštovanje među stanovnicima, bez obzira na njihovu etničku ili religijsku pripadnost“, kazao je Bakir Izetbegović i naglasio kako se zbog nedavne prošlosti u BiH trenutno „velika borba vodi između ideja suživota i podjela”.

 "Ako ideja suživota i saradnje ne pobijedi u Bosni i Hercegovini, onda će teško pobijediti bilo gdje na našem svijetu.  Ako jedinstveno društveno platno moje zemlje, koje je poderano silom i zločinom, ne bude obnovljeno, to će biti poraz same ideje suživota. Bit će to poraz koji će proizvesti jaz na jedno od najdelikatnijih šavova našeg svijeta”, kazao je Izetbegović.