BiH
9

Izetbegović u Teheranu s visokim dužnosnicima Irana

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovione Bakir Izetbegović sastao se s predsjednikom Parlamenta Islamske republike Iran Alijem Ardeshirom Larijanijem, s kojim je razgovarao o saradnji dva parlamenta te mogućnostima unapređenja odnosa.

Istaknut je obostrani interes za intenziviranje ekonomsko-trgovinske saradnje.

Posebna pažnja posvećena je unapređenju odnosa između Parlamentarne Skupštine BiH i Parlamenta Irana, tako da će već krajem ove godine iranski parlament posjetiti delegacija Doma naroda PS BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o saradnji privrednih komora dvije zemlje da bi se što prije uspostavili kontakti iranskih i bh. privrednika.

Naglašene su mogućnosti saradnje u turizmu, naučnoj, kulturnoj i tehničkoj oblasti.

Izetbegović se sastao i s predsjednikom Vijeća za verifikaciju politike Islamske Republike Iran Akbarom Hashemijem Rafsanjanijem. Tokom sastanka, bivši predsjednik Irana Rafsanjani se posebno zanimao za reformske procese i napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji. Istaknuo je da je budućnost BiH članstvo u EU te izrazio podršku BiH na tome putu. Tokom susreta razmijenjena su mišljenja i o situaciji u regiji te je naglašena važnost dijaloga i stabilnosti.

Također, Izetbegović se sastao i s vrhovnim vođom Irana ajatollahom Sayyedom Alijem Hosseinom Khameneijem.

U službenom posjetu Iranu, u delegaciji BiH, pored Izetbegovića su i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ambasador BiH u Iranu Kemal Muftić, savjetnica člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića Marija Milić i savjetnica člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića Sanja Bazina, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.