BiH
10

Izetbegović u Ankari: Očekujemo još više turskih investitora u BiH

Anadolija
Turski predsjednik Abdullah Gul razgovarao je danas u Ankari sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, a nakon sastanka je održana i zajednička konferencija za novinare na kojoj je Izetbegović naglasio važnost dobrih odnosa dvije zemlje.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Izrazivši zadovoljstvo zbog Izetbegovićeve posjete Ankari, Gul je podsjetio da je to prva inozemna posjeta Izetbegovića od marta kada je preuzeo poziciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Ukazujući na historijsku saradnju dvije zemlje, Gul je kazao da je na sastanku sa Izetbegovićem razgovarao o mogućnostima dodatnog unapređenja bilateralne saradnje na polju ekonomije. Dodao je da trrenutna trgovinska razmjena iznosi 400 miliona dolara, a da je Turska u BiH investirala 145 miliona dolara.

"Uzevši u obzir prirodne i druge potencijale, ove brojke su nedostatne. S druge strane, Ziraat Banka, TIKA, Kulturni centar Yunus Emre, Anadolu Agency i turske općine rade veoma važne i vrijedne projekte u BiH. Nastavit ćemo sa trudom da se taj trend nastavi i intenzivira u budućnosti“, kazao je turski predsjednik Gul.

Put BiH ka NATO-u i EU-u

Gul je kazao da je sa Izetbegovićem razgovarao i o nekim regionalnim pitanjima u okviru kojih su se dotakli tema nastavka trilateralnog procesa na Balkanu i integracija BiH u NATO i Evropsku uniju.

Naglasivši podršku Turske na putu BiH ka euroatlanskim integracijama, Gul je izrazio nadu da će BiH uskoro ispuniti svoje obaveze koje ima na tom putu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Uporedo s tim, ne smijemo zaboraviti ni obaveze međunarodne zajednice po tom pitanju. U tom pogledu pozitivnim ocjenjujemo novi pristup EU-a po pitanju proširenja. Posebno želim istaći naša očekivanja da BiH zabilježi i iskorake ka članstvu u NATO-u“, kazao je Gul.

Gul: Očekivanja bh naroda trebaju se ostvariti

Turski predsjednik Gul je naglasio da je za Tursku veoma važno da se zaštiti cjelovitost, stabilnost i blagostanje BiH i dodao da je Turska pomno pratila i prati posljednjemjesečne proteste u BiH.

"Neprihvatljivo je da demonstranti provode nasilje, ali se ne smiju ni zanemariti povodi i uzroci tih protesta. Zato je u BiH neophodno da se saslušaju zahtjevi naroda i da se iznađe rješenje problema i državni mehanizam po volji građana“, poručio je Gul.

Podsjetivši da je pred nama izborna godina u BiH, Gul je kazao da su biračke kutije mjesto gdje se trebaju iznijeti ta očekivanja, te dodao da Turska podržava sve političke partije u BiH koje rade odgovorno u okviru zakonskih normi i za interes naroda i zemlje.

Izetbegović: Očekujemo još više turskih investitora u BiH

Ističući intenzivne odnose između BiH i Turske, Izetbegović je kazao da je Turska uspjela obnoviti duhovne i historijske mostove između dvije zemlje.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Naglasivši da je Turska uspjela ostvariti ekonomsku stabilnost i zauzeti mjesto u globalnom svijetu koje joj i pripada, Izetbegović je kazao da je značajna i pomoć Turske razvoju ekonomije BiH.

„Možda naša trgovinska razmjena trenutno i nije na zadovoljavajučem nivou, ali nadam se da će u narednom periodu ona biti uvećana. Očekujemo još više investitora iz Turske da investiraju u našu zemlju. Posebno su izražene naše potrebe za tim u sektorima poljoprivrede i industrije. Turski kredit od 100 miliona eura koristi se za projekte razvoja poljoprivrede i pomoći povratku raseljenih osoba“, kazao je Izetbegović.

Izetbegović i Gul su tokom razgovora razgovarali o brojnim bilateralnim pitanjima, a na kraju sastanka je potpisan i memorandum o saradnji u oblasti energetike.