Podnio zahtjev
5

Izetbegović traži od Ustavnog suda BiH da ukine obilježavanje Dana RS

Anadolija
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović podnio je danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti članova Zakona o praznicima Republike Srpske kojima se, kao zvanični praznik u tom entitetu, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike.

U tekstu zahtjeva do kojeg je došla agencija Anadolija, Izetbegović navodi da Zakon o praznicima u RS nije u saglasnosti sa Ustavom BiH i međunarodnim konvencijama koje štite ljudskih prava.

"Smatram da svako propisivanje praznika entiteta koji simboliziraju samo jedan, ili samo dva od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, predstavljaju mjere koje su sračunate na razlikovanje, isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva, zasnovano na nacionalnom ili etničkom porijeklu i da imaju za cilj da naruše ili kompromituju priznavanje, uživanje ili vršenje, pod jednakim uslovima, ljudskih prava i osnovnih sloboda u svim oblastima života", naveo je Izetbegović i pojasnio da je „deveti januar 1992. godine datum kada je 'Skupština srpskog naroda u BiH' usvojila 'Deklaraciju o proglašenju Republike Srpskog naroda Bosne i Hercegovine' na područjima 'srpskih autonomnih regija i oblasti i drugih srpskih etničkih cjelina u Bosni i Hercegovini'", istakao je Izetbegović.

Podsjetio je kako je tom deklaracijom predviđeno i "teritorijalno razgraničenje sa političkim zajednicama drugih naroda Bosne i Hercegovine", što je okarakterizirao kao namjeru da se formira država dominantno jednog - srpskog naroda uz apsolutno isključivanje i diskriminaciju svih drugih naroda i gaženje njihovih prava.

"To će se kasnije pokazati i tokom agresije na BiH kada je na tom teritoriju izvršeno sistemsko i plansko etničko čišćenje svih koji nisu Srbi, uz činjenje brojnih drugih povreda međunarodnog humanitarnog prava, što će kulminirati genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici", naveo je bošnjački član Predsjedništva BiH.

"Sasvim je izvjesno da se ovaj datum u Republici Srpskoj proslavlja kao datum isključivo vezan za srpski narod pri čemu se priređuju crkvene svečanosti proslave ovog praznika. Ovog datuma se takođe slavi i krsna slava Republike Srpske - Sveti Arhiđakon Stefan što jasno ukazuje na oficijelnu vezu i odnos Republike Srpske prema isključivo jednoj religioznoj skupini – pravoslavcima, pri tome zanemarujući sve druge grupe i pojedince koji žive u Republici Srpskoj. Pravoslavni sveštenici aktivno učestvuju u ceremonijama obilježavanja ovog praznika i to ne samo svojim prisustvom već svojim religioznim ceremonijama dodatno daju značaj ovom datumu i na taj način stavljaju do znanja pripadnicima nesrpskog naroda da to nije njihov praznik već da se ovaj datum vezuje samo sa pripadnike Srpskog naroda koji su, učestvujući u radu Narodne skupštine prilikom prvobitnog usvajanja ovog datuma kao praznika, a bez učešća nesrba, i odlučili da se obilježava ovaj datum", zaključio je Izetbegović u zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske koji je danas podnio ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i predložio da članovi Zakona kojim se utvrđuje Dan Republike Srpske budu proglašeni neustavnim.