BiH
23

Izetbegović traži ocjenu ustavnosti odluke Vlade RS-a o prebivalištu

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio je danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke vlade entiteta Republika Srpska o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske od 17. aprila 2014. godine.

"Izetbegović se odlučio na ovaj korak radi zaštite ustavnopravnog poretka, zaštite prava i interesa države Bosne i Hercegovine i svih njenih državljana, te u cilju vraćanja stanja u ustavne i zakonske okvire", navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Vlada entiteta Republika Srpska je, kako je naglašeno, predmetnom odlukom uzurpirala zakonodavne ovlasti države, jer ova materija može da bude jedino predmet državnog zakona, a ne i entitetskih pravnih akata.

Ovom odlukom ugrožena su ustavom zagarantovana prava povratnika, jer su njome stvorene neopravdane administrativno-pravne barijere za efektivan povratak.

Entitet Republika Srpska ne može svoje interese zadovoljavati preuzimanjem državnih prerogativa i usvajanjem vlastitih odluka, već treba da djeluje preko svojih predstavnika unutar procedura i foruma koji su predviđeni Ustavom BiH, stoji u saopćenju.

Također, navedeno je da se izmjene zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH mogu donositi samo u onom forumu koji je taj zakon i donio, a to je Parlamentarna skupština BiH, i po proceduri koja je propisana, a nikako na način da se taj zakon dopunjuje, koriguje ili mijenja na način protivan Ustavu BiH, kao što je učinila Vlada entiteta Republika Srpska. U protivnom vrši se pravno nasilje i ugrožava funkcionisanje pravne države.

Predsjedavajući Izetbegović je od Ustavnog suda BiH zatražio i donošenje privremene mjere kojom se odluka vlade entiteta Republika Srpska stavlja van snage do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Naime, primjena sporne odluke je uveliko počela. Podaci sa terena pokazuju da su policijske stanice u entitetu Republika Srpska (Srebrenica, Doboj, Rogatica, Bosanska Gradiška, Bosanska Dubica) već objavile obavještenja kojim se državljani BiH informišu da moraju dostaviti jedan od navedenih dokaza iz sporne odluke.

Time su nastupile posljedice za mnogobrojne građane, a posebno za povratnike koji žele da prijave svoje prebivalište, a time da regulišu i druga bitna pitanja vezana za prijavu prebivališta, kao što su socijalna pomoć, školovanje, prijava na biroe za zapošljavanje, itd.

Također, svaki pojedinačni slučaj odbijanja prijave prebivališta usljed primjene sporne odluke obeshrabruje povratak.

Iz svih navedenih razloga, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je od Ustavnog suda zatražio i prioritetno rješavanja podnesenog zahtjeva, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.