Posjeta gradilištu Saborne crkve
7

Izetbegović se interesirao kako žive Srbi u Mostaru

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorđe Ivanov i ostali učesnici 10. samita UNESCO-a u Mostaru posjetili su gradilište Saborne crkve Svete Trojice, gdje ih je dočekao Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački Grigorije i upoznao o obnovi hrama, njegovom istorijom, ali i istorijom mostarskih Srba.

"Šta će dalje biti (sa obnovom), to ćemo tek da vidimo", rekao je vladika Grigorije.

Vladika je podsjetio da je Saborna crkva Svete Trojica bila jedna od najljepših na Balkanu, navodeći da će ubrzo ponovo biti takva.

Govoreći o životu Crkve i Srba u Mostaru, vladika Grigorije je rekao da u tom gradu živi 5.000 do 6.000 Srba i da su očekivanja da će ih za četiri godine biti 10.000.

"Naše prisustvo ovdje doprinijet će miru i dobru. Ja sam se ovdje vratio prije dvije godine. Nemamo nikakvih problema, družimo se i igramo fudbal i tenis. Ovo je prelijep grad i ovo je sveta zemlja", rekao je vladika Grigorije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović interesovao se za to kako Srbi žive u Mostaru, a vladika Grigorije ga je upoznao da i Srbi, kao i svi ostali, žive teško, jer nema posla.

Vladika Grigorije je naveo da Srbi u dolini Neretve imaju na hiljade hektara u svom vlasništvu i da bi u nju trebalo ulagati.

Episkop Grigorije je Izetbegovića upoznao da je crkva danas proslavila svoju slavu, praznik Svete Trojice i da su im u gostima bili predstavnici Katoličke crkve, Islamske zajednice, kao i ljudi iz sva tri naroda, a zajedno se i pjevalo i slavilo.

Delegacija je prije Saborne crkve obišla manastir Žitomislići, te Blagaj i Međugorje, a posljednja lokacija je obilazak starog mosta, koji je 2004. upisan na UNESCO-vu listu kulturne baštine.

Saborna crkva Svete Trojice zapaljena je i do temelja porušena prije 20 godina, 15. juna 1992. godine.