BiH
271

Izetbegović: SDA osuđuje izjave Radončića, sud će utvrditi koja mafija stoji iza ubistva Delalića

Piše: E. S. H.
Bakir Izetbegović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu je večeras održana sjednica Kolegija Stranke demokratske akcije na kojoj se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović u vezi svjedočenja predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića u slučaju koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.

Izetbegović je kazao da Kolegij SDA najoštrije osuđuje izjave Fahrudina Radončića na Kosovu, ali da bi bošnjačka koalicija SDA-SBB trebala opstati bez obzira na odnose Radončić-Izetbegović ako lideri obje stranke imaju snage izdići državni interes između vlastitih frustracija i odnosa.

"SDA će uložiti trud i strpljenje da koalicija opstane, ali nećemo ostati nijemi niti dužni kad se izreknu neistine o SDA, a naročito neistine o rahmetli Aliji Izetbegoviću. Kada je u pitanju tvrdnja da iza ubistva Ramiza Delalića stoji bošnjačka državna mafija, u takvu tvrdnju može povjerovati samo dio neupućenog građanstva, ali sud sigurno ne jer sud vjeruje samo činjenice koje je utvrdio na profesionalan način", kazao je Izetbegović.

Dodao je da je "neka mafija sigurno imala razlog da ukloni Ramiza Delalića, a koja je to mafija i koji su to razlozi saznat ćemo uskoro kad sud u Prištini izrekne presudu".

"Nije fer i ljudski praviti intervjue sa mrtvim Ramizom Delalićem i na osnovu takve izjave optuživati mrtvog Aliju Izetbegovića", zaključio je Izetbegović.

Podsjećamo, Radončić je kao svjedok Tužilaštva u slučaju Nasera Keljmendija, pred Osnovnim sudom u Prištini je izjavio da je za ubistvo Ramiza Delalića Ćele apsolutno odgovorna "bošnjačka državna mafija, da on ne bi otkrio desetak političkih ubistava", što je Delalić, kako je dodao, to najavio u intervjuu Slobodnoj Bosni dva dana prije njegove smrti.