BiH
386

Izetbegović: Sarajevo je 6. aprila dokazalo da nema sile koja je u stanju pokoriti njegov duh

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Brojne delegacije svih nivoa vlasti, udruženja i građani položili su danas vijence na spomen-obilježje žrtvama fašističkog terora i ratova Vječna vatra u Sarajevu povodom 6. aprila, Dana Grada Sarajeva.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je kazao da je 6. april dan kada je grad oslobođen i ponovo napadnut, ali i kada je potvrdio spremnost da po svaku cijenu slobodu i ono što je duh Sarajeva odbrani.

Izetbegović je naglasio da je to i odbranjeno.

"Sarajevo je kreativan, jak grad na koji svi treba da budemo ponosni", istakao je.

Dodao je da su na ovaj dan Sarajlije potvrdile da nema sile koja je u stanju pokoriti duh ovog grada.

"Sarajevo će ponovo pobijediti, vratit će svoj stari duh, to ide sporo, ali ujedinit će se ovaj grad, bit će to Sarajevo kakvo pamtimo iz djetinjstva", naveo je Izetbegović.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić istakao je da je sve više potrebno da se obilježava 6. april i da se Evropi i svijetu ukazuje na opasnosti fašizma koje i danas postoje.

"Mi smo ovdje u Sarajevu pobijedili fašizam, ali čini mi se da Evropa i svijet nisu. Zbog toga je važno da se ovi dani u Sarajevu i širom Evrope proslavljaju i da se zaustavi propaganda koja postoji u našem okruženju, a kojom se žele izjednačiti oni koji su se borili protiv fašizma i oni koji su nosioci fašističkih ideja", dodao je Komšić.

Na današnji dan prije 71 godinu Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizira početak opsade Sarajeva prije 24 godine.

Zbog toga se 6. april obilježava kao Dan oslobođenja grada i kao Dan grada Sarajeva.