Član Predsjedništva BiH na OIC-u
1

FOTO / Izetbegović sa Ahmedinedžadom, Abassom i Morsijem

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji predvodi delegaciju naše zemlje na 12. redovnom summitu Organizacije islamske saradnje u Kairu, na marginama summita sastao se s predsjednikom Arapske Republike Egipat Mohamedom Morsijem, predsjednikom Islamske Republike Iran Mahmoudom Ahmadinejadom, predsjednikom Države Palestine Mahmoudom Abbasom i generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje Ekmeleddinom Ihsanogluom, saopćeno je danas iz Predsjedništva BiH u Sarajevu.
Izetbegović sa predsjednikom Arapske Republike Egipat Mohamedom Morsijem
Izetbegović sa predsjednikom Arapske Republike Egipat Mohamedom Morsijem
Tokom susreta s egipatskim predsjednikom ocijenjeno je da Bosna i Hercegovina i Egipat imaju bliske prijateljske odnose te je izraženo opredjeljenje za njihov daljnji razvoj, unapređenje i proširenje u svim domenima, a naročito u oblastima ekonomske saradnje, trgovinske razmjene, turizma, obrazovne, naučne i kulturne saradnje.

S tim ciljem razmotrene su mogućnosti održavanja što skorijih sastanke na visokom nivou, kao i susreta privrednika dviju zeamlja.

Izetbegović je pozvao Morsija da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Razmijenjena su i mišljenja o aktuelnim dešavanjima u Egiptu i drugim arapskim zemljama, kao i široj regiji Bliskog Istoka.

Izetbegović je izrazio očekivanja da će nove egipatske vlasti nakon provedenih demokratskih izbora provesti reforme te povesti zemlju daljnjem napretku i stabilizovati ekonomske i socijalne prilike, što će povoljno uticati i na stabilizaciju u cijeloj regiji.

Govoreći o društvenim i političkim promjenama u arapskom svijetu, sagovornici su se složili da historijska iskustva koje je Bosna i Hercegovina naučila mogu da posluže kao vrijedne lekcije u pronalaženju modela za miran suživot i jedinstvo različitosti u cijelom svijetu.

Predsjednik Morsi je rekao da je prvi predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović bio avangardni politički lider koji je među prvima nagovijestio historijsko buđenje muslimanskog svijeta te da su njegova djela i aktivnosti bile inspiracija novoj generaciji muslimanskih lidera koji su nosioci aktuelnih promjena u arapskom svijetu.

U srdačnom Izetbegovićevom razgovoru s predsjednikom Države Palestine konstatovano je da su odnosi Bosne i Hercegovine i P?lestine odlični te izraženo čvrsto opredjeljenje da se tradicionalno prijateljski odnosi dviju država nastave njegovati i unapređivati.

Izetbegović je informisao Mahmouda Abbasa da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nedavno donijelo odluku da imenuje nerezidentnog ambasadora BiH za Državu Palestinu, sa sjedištem u Ammanu.

Predsjednik Abbas je izrazio veliko zadovoljstvo ovom odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekavši da je novoimenovani ambasador BiH dobrodošao u njegovu zemlju.

Član Predsjedništva BiH Izetbegović također je čestitao predsjedniku Abbasu unapređenje statusa Palestine u Ujedinjenim nacijama u status države posmatrača, ocijenivši to izuzetno važnim korakom ka punopravnom članstvu u ovoj organizaciji.

Naglasio je da Palestinci imaju historijsko i moralno pravo na svoju državu te je najoštrije osudio izraelsku okupaciju palestinskih teritorija i teror nad palestinskim civilnim stanovništvom.

Izetbegović sa predsjednikom Islamske Republike Iran Mahmoudom Ahmadinedžadom
Izetbegović sa predsjednikom Islamske Republike Iran Mahmoudom Ahmadinedžadom
Također je osudio nastavak izraelskog naseljavanja na okupiranim palestinskim teritorijama, rekavši da je ono najozbiljnija prepreka miru i da Izrael treba odmah prestati sa svim aktivnostima naseljavanja jer one predstavljaju kršenje rezolucija UN-a i suprotne su međunarodnom pravu.

„U najboljem je interesu Izraela da to uradi ako stvarno želi mir s Palestincima. Svi pokušaji da se stvore nove stvarnosti na terenu, u nadi da će one biti prihvaćene kao početna tačka za buduće generacije, moraju biti odbačeni.

Put ka miru ne vodi kroz ignorisanje rezolucija UN-a, sabijanje Palestinaca na ostatke zemlje koja je nekada pripadala njihovim očevima te izgradnju naselja na tim ostacima. Jedini način da se postigne pravedno rješenje i osigura stabilnost na Bliskom Istoku jeste na principu mirnog suživota dvije suverene države“, rekao je Izetbegović.

U razgovoru s predsjednikom Islamske Republike Iran razmijenjena su viđenja aktuelne situacije na Bliskom Istoku, a posebna pažnja posvećena je situaciji u Siriji.

Izetbegović je pozvao predsjednika Irana da zajedno s liderima Turske i Egipta radi na hitnom iznalaženje rješenja kojim bi se okončala tragedija u Siriji.

Sagovornici su se složili da je potrebno učiniti sve kako bi stalo nasilje u Siriji te da sirijskom narodu treba dati priliku da na slobodnim demokratskim izborima izrazi njegovu volju i odluči o budućnosti svoje zemlje.

Ističući da je Iran čvrsto opredijeljen da nastavi gajiti prijateljske odnose s Bosnom i Hercegovinom te da nema limita za razvoj svih oblika međudržavne saradnje, predsjednik Irana je uputio poziv Predsjedništvu Bosne i Hercegovine da u narednom periodu posjeti njegovu zemlju.

Tokom susreta s generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio je toj organizaciji i profesoru Ihsanogluu kao sekretaru za podršku i pomoć koje pružaju Bosni i Hercegovini.

Izetbegović sa ppredsjednikom Države Palestine Mahmoudom Abbasom
Izetbegović sa ppredsjednikom Države Palestine Mahmoudom Abbasom
Izrazio je čvrsto opredjeljenje Bosne i Hercegovine za jačanje saradnje sa Organizacijom islamske saradnje na svim poljima. Pozvao je i na intenzivniji odnos organizacije i njenih članica s Bosnom i Hercegovinom, i to investicijskim programima. Ističući pozitivna iskustva ostvarena s Turskom putem povoljne kreditne linije od 100 miliona eura za razvoj poljoprivrede u povratničkim regijama, Izetbegović je s profesorom Ihsanogluom razmotrio mogućnosti da slični aranžmani budu pokrenuti i s drugim članicama Organizacije islamske saradnje, a da jedan od načina bude putem Islamske razvojne banke.