BiH
0

Izetbegović razgovarao s ministrom ekonomije Turske Nihataom Zeybekciom

Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarao je u zgradi Predsjedništva BiH sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihataom Zeybekciom.

Ministar Zeybekci informisao je člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o rezultatima sastanka Trilateralnog trgovinskog komiteta između Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Turske, održanog 19. oktobra 2015. godine, u Beogradu i Poslovnog foruma kompanija iz tri države, održanog dan kasnije u Sarajevu. Član PBiH Izetbegović je izrazio zadovoljstvo ovim trilateralnim susretima i potrebu da se oni nastave i razvijaju.

Razgovarano je i o bilateralnim odnosima BiH i Turske, naročito u oblasti ekonomije, te su analizirani mogući oblici saradnje, s ciljem povećanja nivoa vanjskotrgovinske razmjene. Naročita pažnja je posvećena mogućnostima proširenja bilateralne saradnje u oblasti poljoprivrede i prerade poljoprivrednih proizvoda.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je zahvalio vlastima Republike Turske na odobrenim kvotama za izvoz mesa i jestivog ulja iz BiH u Republiku Tursku. On je istakao da je ovakav potez značajan za ekonomiju BiH, ali i za ukupne odnose u zemlji.