BiH
0

Izetbegović protiv političke kontrole procesa izbora tužilaca

FENA
Bakir Izetbegović i Roland Gilles
Bakir Izetbegović i Roland Gilles
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas ambasadora Republike Francuske u BiH Rolanda Gillesa.

Na sastanku je razgovarano o ukupnim odnosima dviju zemalja, trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i o zajedničkim pripremama za obilježavanje sto godina od početka Prvog svjetskog rata 2014.

Izetbegović je ovom prilikom izrazio nezadovoljstvo neodgovornim ponašanjem onih koji su raskinuli teško uspostavljene koalicije i doveli zemlju u stanje političke neizvjesnosti.

Naglasio je i svoje duboko protivljenje aktuelnom sporazumu SDP-SNSD, a posebno rješenjima koja znače političku kontrolu procesa odabira tužilaca.

Sagovornici su istakli potrebu što skorijeg ispunjenja obaveza BiH na njenom euroatlantskom putu, bez obzira na ishod trenutne političke krize u zemlji.

Ambasador Gilles je naglasio da Republika Francuska snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine te da se to ne može dovoditi u pitanje.

Zajednički su ocijenili i da su planirane manifestacije obilježavanja sto godina od početka Prvog svjetskog rata 2014. nešto čemu će obje zemlje posvetiti značajnu pažnju, sapćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.