BiH
74

Izetbegović: Povezivanje ustrojstva Travnika s Mostarom je taktički potez HDZ-a BiH

FENA
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako se ustrojstvo Travnika ne može dovoditi u vezu sa Mostarom, te da su takve inicijative neprihvatljive.

"To su dva nepoveziva pitanja. Mislim da je to jedan taktički potez HDZ-a BiH i ne bih rekao da iza njega ozbiljno stoji", kazao je Izetbegović novinarima u Travniku na upit da prokomentariše inicijativu političkih stranaka s hrvatskim predznakom da općina Travnik bude ustrojena kao gradska zajednica, po jednakim principima kao i Mostar.

Izetbegović je istaknuo da je Mostar tretiran Daytonskim i Washingtonskim sporazumom, te da ima specijalni status, s obzirom na to da ima specijalnu prošlost.

"Takve prošlosti u Travniku nije bilo. Prema tome, to se neće dati povezati, niti ćemo mi to dopustiti. Mostar će biti zasebno rješenje bez Travnika", istaknuo je on.

Na pitanje hoće li biti rekonstruirana vlast Srednjobosanskog kanton, kako bi se koaliciji HDZ-a BiH i SDA pridružio i Savez za bolju budućnost (SBB), Izetbegović je rekao da je to moguće, ali da to treba prepustiti kantonalnom stranačkom odboru.

"Mene bi to radovalo, ali može se Savez za bolju budućnost (SBB) zadovoljiti i nekim pozicijama koje nisu ministarske kako bi ušao u koaliciju, poput pozicija u javnim poduzećima", ocijenio je on.

Izetbegović je danas boravio u središnjoj Bosni na poziv kantonalnog odbora SDA s čijim predstavnicima je razgovarao o situaciji u tom kantonu, međunacionalnim odnosima i privrednim mogućnostima.

"Optimista sam nakon posjeta, odnosi Bošnjaka i Hrvata sve su bolji i to je baza za svaki drugi napredak. Konačno se i resursi počinju korisiti onako kako treba, imamo bujanje i kad je u pitanju turizam i industrija. Sve se razvija onako kako smo odavno očekivali", kazao je Izetbegović.

Govoreći o problemima, Izetbegović je spomenuo da je izgradnja brze ceste Lašva - Donji Vakuf nužna, jer trenutno najfrekventnija cesta u BiH prolazi kroz "usko grlo u Vitezu".

"To se konačno mora rješavati kako znamo i umijemo. Mora se doći od Lašve do Travnika za 15 minuta, a ne ovako kako sada ide, a zatim produžiti prema Jajcu i Bihaću. To su stvari koje će država morati rješavati ", kazao je Izetbegović, naglašavajući kako izgradnja brze ceste mora početi od 2017. godine.