BiH
2.1k

Izetbegović odgovorio Kolindi: Razmislite dvaput, i u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović preuveličala broj povratnika iz tzv. Islamske države u BiH te da njene izjave nisu odmjerene.

Izetbegović smatra da bi svi lideri u regionu trebali dva puta razmisliti prije nego se upuste u komentarisanje situacije i problema u susjednim državama.

"Predsjednica Grabar-Kitarović očigledno nije postupila tako, čime je pokazala nepoštovanje prema Bosni i Hercegovini i njenom rukovodstvu. Nije dobro BiH nazvati neemancipiranom zemljom, komentarisati odijevanje Bošnjaka i Bošnjakinja, preuveličavati problem tzv. islamskog ekstremizma u BiH, recimo dodavati dvije nule na broj povratnika sa stranih ratišta... Sa sirijskog ratišta se vratilo 46 osoba iz BiH dakle, par desetina a ne par hiljada kako je to ustvrdila predsjednica Hrvatske. U prošloj godini nije zabilježen niti jedan odlazak na strano ratište iz BiH. Naše službe sigurnosti aktivno se i uspješno nose s ovim problemom, razmjenjuju podatke i iskustva s nadležnim službama, uključujući i one u Hrvatskoj. I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam, i Hrvati odlaze na strana ratišta poput ukrajinskog, u Jasenovcu je otkrivena spomen-ploča s nacističkim pozdravom, javnost se čudila nekim fotografijama s ekstremističkim barjacima, pa smo mi iz BiH izbjegavali da takve pojave komentarišemo... Nadam se da će predsjednica Grabar-Kitarović ubuduće postupiti tako, odnosno brinuti o vlastitom dvorištu a nama prepustiti brigu za naše", kazao je Izetbegović.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imali su danas sastanak s ambasadorima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u razgovoru za Fenu rekao da je na sastanku konstatovan napredak BiH na njenom putu integriranja u Evropsku uniju, mogućnost aktiviranja MAP-a i napredak u implementaciji Reformske agende.

"Istaknuo sam pozitivne pomake koji su omogućeni usvajanjem reformskih zakona iz Agende – porast BDP, porast broja zaposlenih, porast sredstava prikupljenih kroz direktne i indirektne poreze. Naravno, bilo je riječi i o aktuelnim, ali i starim problemima s kojima se suočavamo. Razgovaralo se o korupciji, nasilnom ekstremizmu, odlasku mladih iz BiH, referendumima i odlikovanjima ratnih zločinaca u RS-u, blokadama Federalnog parlamenta, neodržavanju izbora u Mostaru i Stocu, o pravosudnom sistemu, budućnosti OHR-a...

Izetbegović kaže d aje posebno obratio pažnju na povezanost planiranih referenduma u RS-u i pritiskom koji se vrši kako bi se okončao mandat OHR-a i uklonile inostrane sudije iz Ustavnog suda.

"Radi se o očiglednoj i opasnoj namjeri da se uklone prepreke i otvori put jednostranim odlukama o podjeli Bosne i Hercegovine. Ove namjere se umotavaju u priču o «evropskom putu BiH koji ne može biti nastavljen s OHR-om». OHR, koji je potpuno pasivizirao svoj rad u posljednjih osam godina nije problem za evropsku budućnost BiH, njegova prisutnost je samo 'osigurač' za situaciju u koju nas lako mogu uvesti neodgovorne i avanturističke politike. Takve politike koje planiraju referendume o secesiji i koje vrše udar na pravosudni sistem BiH, a time i na vladavinu prava u ovoj zemlji, jesu pravi problem i kočnica evropskom putu BiH. Zato sam istakao i opasnost ubrzavanja smjena u Sudu BiH na način da umjesto predsjednika suda koji je bio iz reda Bošnjaka bude imenovan sudija iz reda ostalih. Potpuno je neprihvatljivo da Bošnjaci budu izbrisani iz pravosudne osovine koju čine Ministarstvo pravde, VSTV, Tužilaštvo i Sud BiH", kazao je Izetbegović.

Sutra će se u Domu naroda Federalnog parlamenta naći prijedlog izmjena Zakona o igrama na sreću, odnosno oporezivanju rada kladionica. Ima naznaka da će poslanici iz HDZ-a, ali i iz nekih drugih stranaka, pokušati vratiti zakon u redovnu proceduru, a Izetbegović je rekao da je o ovome razgovarao sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

"On mi je odgovorio da će sve što je dogovoreno na Vladi Federacije BiH biti usvojeno i na Parlamentu. Pošto sam čuo glasine koje ste Vi naveli, pitao sam ponovo i dobio izričit odgovor da će HDZ podržati hitnu proceduru. Nadam se da će biti tako, da parlamentarci neće raditi mimo date riječi predsjednika stranaka. Svako ko sutradan eventualno pokuša vratiti zakon u redovnu proceduru i time odgoditi oporezivanje kladioničara, odnosno omogućiti im stotine miliona zarade, sebe će pred javnošću obilježiti kao zaštitnika kladioničarskog lobija, i protivnika Federacije BiH i njenih siromašnih građana", zaključio je Izetbegović.