BiH
30

Izetbegović: Odgodit ćemo Kongres SDA ako bude štetio pregovorima o formiranju vlasti

Piše: E. F.
Bakir Izetbegović po dolasku na sjednicu GO SDA
Početak sjednice Glavnog odbora SDA (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije počela je u zgradi Unitica u Sarajevu, a glavne tačke koje će se razmatrati odnose se na održavanje Kongresa ove stranke u maju mjesecu kao i stranačkih izbora ali i razmatranje trenutne političke situacije u našoj državi.

S tim u vezi, Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA danas je kazao kako očekuje da je će počekom naredne sedmice nastaviti pregovori oko formiranja Federalne vlade u našoj zemlji te da će za pregovarački stol sa SDA i HDZ ponovo sjesti i Željko Komšić, predsjednik DF-a.

Kada je u pitanju održavanje Kongresa SDA na kojem bi trebao biti izabran novi predsjednik stranke, on bi se trebao održati 26. maja. No, Izetbegović ne isključuje ni njegovo odlaganje zbog nastale političke situacije u državi odnosno zastoja pregovora između partnera koji čine parlamentarnu većinu u našoj zemlji.

Namjerno zatrovani odnosi SDA i DF-a

"DF i SDA su imali izuzetno dobru saradnju a onda je došlo do jednog čudnog obrata u tome svemu. Ja to tumačim jedino na način da je neko namjerno trovao odnose između DF-a i SDA. Mi u SDA nismo nikada dali povoda gospodinu Komšiću da se na ovakav način naljuti na nas i daje izjave koje su se mogle čuti u medijima proteklih dana", kazao je Izetbegović.

Dodao je da smatra da je nešto povrijedilo Komšića, ali i da je siguran da to nije bio on.

"Vjerujem da se radi o ljudima koji prenose neke neistinite priče. Nećemo spekulirati o kome se radi ali ako će Kongres SDA u pregovore i državu uvesti turbulenciju, te nam praviti štetu morat ćemo ga odgoditi. Naime, 31. marta ističe privremeno finansiranje na svim nivoima i mi moramo donositi nove budžete i to bi trebala činiti nova vlast", kazao je Izetbegović.

Ova koalicija ima dobru perspektivu

Iako nije direktno razgovarao sa Komšićem, očekuje nastavak pregovora sa DF-om i HDZ-om ponedjeljak ili u utorak.

"Da bi pomogao nastavak pregovora neću više komentirati o tim odnosima a sve kako bi se dala nova šansa pregovorima o i novoj koaliciji. Smatram da ima dobru i zdravu perspektivu i mislim da je to jedino dobra i prava šansa te da će se završiti na dobar način. Po meni ova konstelacija bi trebala uspostaviti novu strukturu države i obaviti dobar posao u naredne četiri godine", zaključio je Izetbegović.

Denis Zvizidić, novoizabrani premijer BiH uoči početka današnje sjednice kazao je kako još uvijek nema spreman kabinet Vijeća ministara BiH ali da očekuje da će imena ubrzo biti kandidovana od strane stranaka koje čine parlamentarnu većinu u PSBiH u narednih nekoliko dana.

Do kraja naredne sedmice formiranje Vijeće ministara BiH

"Do kraja naredne sedmice imena ministara koji će činiti budući sastav Vijeća ministara BiH bit će poznata, jer mislim da imamo dovoljno vremena da do tada obavimo razgovore sa svim partijama koje čine većinu i da oni daju svoje prijedloge za članove Vijeća ministara BiH", kazao je Zvizdić.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Pojašnjava da rok do 11. marta za formiranje Vijeća ministara BiH nema nikakvog uporišta u zakonima koji su na snazi.

"U Zakonu se samo navodi da predsjedavajući Vijeća ministara BiH u roku od 35 dana treba dati prijedloge imena za formiranje Vlade koji onda idu u daljnje provjere i dalje ka Predstavničkom domu PS BiH. Krajnjeg roka nema", kazao je Zvizdić.

Zvizdić je istakao da dva procesa formiranja države i Federalne vlade uopće ne bi trebala biti povezana ali da je očigledno da to neko želi prikazati drugačije.