BiH
14

Izetbegović obišao novu zgradu Ambasade Turske u Sarajevu

FENA
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović obišao je danas, u pratnji ambasadora Republike Turske u BiH Ahmeta Yildiza, novosagrađenu zgradu Ambasade Republike Turske u Sarajevu.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Izetbegović je novinarima kazao da je u posjetu došao jer su ga interesirala primjenjena arhitektonska rješenja.

"Bio sam involviran i u sami izbor lokacije za gradnju ove zgrade, a i arhitekta sam po struci pa me interesirala izgradnja. Ovo je jako komotna zgrada koja ima sve ono što moderna ambasada treba da ima", kazao je Izetbegović.

Dodao je da je ovo najveća turska ambasada u regiji i među najvećim u Evropi.

"To mnogo govori i o odnosu Republike Turske prema BiH i jedan je od znakova dobrih namjera Turske spram BiH", zaključio je Izetbegović.

Yildiz je u obraćanju medijima podcrtao da su uposlenici Ambasade u fazi preseljenja u novu zgradu koja još nije zvanično otvorena.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Prilika za svečano otvaranje bit će, dodao je, kada bude realizirana posjeta iz Republike Turske na ministarskom nivou, ali nije želio precizirati datum.

"Počašćeni smo što je predsjednik Izetbegović došao da vidi našu novu zgradu i sretni smo što ćemo imati još mnogo prilika da u ovom prostoru ugostimo i njega i ostale prijatelje i kolege", naglasio je Yildiz.

Inače, nova zgrada Ambasade Republike Turske nalazi se na Vilsonovom šetalištu i sastoji se od dva spojena objekta s iskoristivim prostorom od 5.000 m2.

Gradnja je trajala osam godina iako je bilo planirano da bude završena za četiri godine.

Yildiz je kazao da su imali problema s birokratijom, ali da je sada sve to iza njih.