BiH
0

Izetbegović o prijedlogu amandmana na Ustav BiH

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine BiH danas nije razmatrala prijedlog amandmana na Ustav BiH koji su predložili poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i SDA Bakir Izetbegović jer članovi Komisije iz RS-a ne žele razgovarati o tom prijedlogu.

Jedan od predlagača amandmana Bakir Izetbegović je u pauzi zasjedanja Ustavnopravne komisije kazao novinarima da je ovim amandmanom predviđeno izdvajanje Srebrenice iz ustavnopravne strukture RS-a i stavljanje Srebrenice pod nadležnost isključivo državne vlasti BiH.

Na novinarsko pitanje da li je trebalo sačekati ustavne reforme pa u okviru njih govoriti i o ovome, Izetbegović je odgovorio kako "čekamo 12 godina iza rata da se nešto u toj Srebrenici uradi, da se osigura ljudima sigurniji, prosperitetniji život i nismo dočekali“.

"Mogli smo tako još sljedećih 12 godina čekati. Ne znam kad će biti i da li će biti ustavne promjene koje će tretirati Srebrenicu na taj način da joj se to omogući“, kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, Srebrenica je doživjela šta je doživjela u ratu, a zatim i iza rata.

"Ili neće, ili ne znaju, ili ne mogu, ne znam kako da to okvalificiram, ali naprosto ljudima gore nisu omogućena ljudska prava, nije omogućena ravnopravnost naroda, ljudi, nema sigurnosti u Srebrenici, nema života u Srebrenici. Moramo nešto uraditi za te ljude“, kazao je Izetbegović.

Nama je cilj, dodao je on, da omogućimo da ti ljudi zavladaju svojom sudbinom, dakle da se osjećaju sigurno, da ne sreću zločince na ulici, da imaju posla, da im djeca uče školski program koji ih ne vrijeđa.

"Da li je to ustavna promjena, da li je to zakon koji će obezbijediti specijalni status Srebrenice, ne mogu sada precizno reći, ali sam siguran da ćemo na kraju krajeva ovo osigurati za Srebreničane“, kazao je Izetbegović.

Cilj mi je, dodao je on, da Srebreničani vladaju svojom sudbinom, da se nad njima ne vlada. Dakle, prije svega da se sami pobrinu o sigurnosti, da imaju takvu policiju da se osjećaju i danju i noću sigurno, da vladaju resursima tamo, da se mogu zaposliti, naprosto da se stvori jedan normalan život u Srebrenici.

"Da li je to ustavni amandman koji će to izdvojiti iz RS-a ili jedan specijalan zakon, vidjet ćemo. Na ustupak sam spreman isključivo ako će se drugim mehanizmima osigurati ovo što sam kazao – sigurnost i normalan život. To može biti i neki zakon“, kazao je Izetbegović.