BiH
48

Izetbegović o odluci Ustavnog suda BiH: Prihvatam RS, ali ih pozivam da sprovedu odluku

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozdravio je odluku Ustavnog suda kojim je 9. januar kao Dan Republike Srpske proglašen neustavnom odredbom.

Bakir Izetbegović obratio se medijima u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH kojom je zakonska odredba da 9. januar bude proglašen Danom RS-a neustavna.

"Pozivam sve čelnike i institucije u RS-u da sprovedu ovu odluku, jer ovo nije odluka protiv RS-a, ovim se ne šteti entitetu. Ovo je samo korak ka jednakosti svih građana u RS-u", istakao je Izetbegović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH kazao je kako on prihvata Republiku Srpsku kao entitet, te da se to vidi kroz otvaranje radnih mjesta i trud da se ekonomska situacija poboljša za sve građane u tom entitetu.

"Iznenađen sam oštrom i emotivnom reakcijom nekih političara na odluku Ustavnog suda BiH. Ovo je korak ka jednakosti, a ja sam uvjeren da veliki dio Srba smatra kako nije dobro ignorisati osjećaje drugih. Zato ja pozivam vlasti u RS-u da prihvate odluku i da odrede prihvatljiv datum za sve", istakao je Izetbegović u svom obraćanju.

On je dodao da bi uvijek podnio apelaciju kojom se ispravljaju nepravde protiv bilo koga u BiH.

"Možda bi najbolje bilo odabrati datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kao Dan RS-a. Nama ne smeta nikakva slava ili bilo koje drugo vjersko obilježje, ali je problem 9. januar iz dobro poznatih razloga", poručio je bošnjački član Predsjedništva koji je i podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Na kraju je istakao kako sumnja da će Narodna skupština odluku Suda sprovesti u narednih šest mjeseci, koliko je rok za implementaciju odluke, ali je siguran da će se to prije ili kasnije sprovesti. Također je potvrdio da će razmisliti o eventualnoj apelaciji Ustavnom sudu BiH, jer je i 18. novembar u nekim kantonima neradni dan zbog obilježavanja Dana Herceg-Bosne.

"Možda bi bilo bolje da je Sud odluku donio ranije, da bi se izbjegla eventualna komplikacija političkih procesa u BiH, ali sam zadovoljan jer je ovo trijumf svih onih koji su diskriminirani", zaključio je Izetbegović.