BiH
1

Izetbegović: Novalić kandidat SDA za mandatara Vlade FBiH

FENA
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) jednoglasno je prihvatilo prijedlog stranačke kadrovske komisije da diplomirani inženjer mašinstva iz Gradačca Fadil Novalić bude kandidat SDA za mandatara za novi sastav Federalne vlade.

Također je odobreno da Melika Mahmutbegović, specijalistkinja opće hirurgije iz Bugojna, bude kandidatkinja za jednog od dva potpredsjednika Federacije u novom mandatu federalne izvršne vlasti.

To je nakon popodnevne sjednice stranačkog predsjedništva u Sarajevu novinarima kazao Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA.

Na pitanja o mogućem terminu u kojem će biti formirana nova Federalna vlada, odgovorio je da će u prvoj polovini ferbruara, kako on smatra, biti kompeltirana nova vlast u Bosni i Hercegovini, od kantonalnog do državnog nivoa.

Rekao je i da na današnjoj sjednici nije bilo rasprave o ministarskim pozicijama u budućoj Federalnoj vladi, ali i da je njegova stranka zainteresirana za resore koji omogućavaju snažan iskorak u oblasti privrede.

Odgovarajući na novinarska pitanja, izjavio je da se radi i na tome da Federacija BiH dobije i drugog dopredsjednika, iz reda srpskog naroda.

U javnosti se od ranije, u vezi s funkcijom budućeg predsjednika Federacije, najviše spominje ime Marinka Čavare iz hrvatskog naroda.