BiH
2

Izetbegović: Njemačko-britanska inicijativa pruža BiH priliku za novi početak

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Edwarda Fergusona i ambasadora Savezne Republike Njemačke u BiH Christiana Hellbacha.

Ambasadori Ferguson i Hellbach informirali su Izetbegovića o prijedlogu koji su šefovi diplomatija Njemačke i Velike Britanije Philip Hammond i Frank-Walter Steinmeier predstavili na konferenciji koja je jučer održana u Berlinu.

Izetbegović je pozdravio njemačko-britansku inicijativu, izrazivši punu podršku ideji da se novoizabrane vlasti u BiH, na bazi predloženog okvira, obavežu na provođenje svih neophodnih reformi, te s Evropskom unijom (EU) dogovore mapu puta koja bi omogućila otklanjanje postojećeg zastoja i ubrzavanje procesa integracija BiH u EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Izrazivši zahvalnost Njemačkoj i Velikoj Britaniji za snažan politički angažman na najvišem nivou, Izetbegović je ocijenio da ova njemačko-britanska inicijativa dolazi u pravi čas i da BiH pruža priliku za novi početak, koja se ne smije propustiti.

"Na sastancima koje sam imao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kao i s drugim visokim zvaničnicima EU i njenih država članica, tražio sam odlučan angažman Evrope na najvišem političkom nivou, jednim novim pristupom koji bi, bez spuštanja ljestvice, ipak uvažio specifičnosti BiH, s ciljem da se ubrza pristup BiH Evropskoj uniji", rekao je ovom prilikom Izetbegović.

Dodao je da njemačko-britanska inicijativa predstavlja upravo jedan takav odlučan angažman i novi pristup Evrope BiH. Po njegovim riječima, odgovornost za provođenje svih potrebnih reformi leži na novoizabranim vlastima u BiH.

"Mi smo spremni da preuzmemo tu odgovornost", poručio je Izetbegović.