BiH
8

Izetbegović: Nadamo se da niko neće dočekati zimu bez krova nad glavom

Piše: D. Brkić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u razgovoru sa premijerom TK Bahrijom Umihanićem i ministrima u Vladi TK upoznao se s veoma teškom situacijom u najmnogoljudnijem kantonu F BiH gdje je, između ostalog, broj nezaposlenih odavno premašio broj zaposlenih.

akođer, premijer Umihanić prenio je predsjedniku Izetbegoviću kako je projicirani deficit u budžetu TK za 2014. godinu 67 miliona KM, a da su dugovanja 180 miliona KM.

"Učinit ću sve da pomognem Tuzlanskom kantonu u okvirima svog mandata, ali i preko toga s obzirom na poziciju u stranci. Fokusirat ćemo se na najurgentnije probleme, a nadam se da niko neće dočekati zimu bez krova nd glavom“, kaže Izetbegović.

Njegova posjeta Tuzlanskom kantonu u kuloarima je dovedena u vezu sa predizbornom kampanjom.

"Neka govore, ali i neka se svi trude da što više urade u ova 3 ili 4 predizborna mjeseca. Umjesto plakata i političkih svađa neka odu na teren pa da vidimo ko je šta uradio“, kaže on.

Premijer Umihanić govorio je o problemima firmi iz elektro-mašinskog sektora, problemu nezaposlenih, neiskorištenih poljoprivrednih površina, kao i mogućnostima "deprivatizacije“ nekadašnjih privrednih giganata.

"Razgovarali smo o oživljavanju poslovnog ambijenta i siguran sam kako će biti koristi od ove posjete, jer smo s predsjednikom Izetbegovićem razgovarali o važnim temama. Zamolili smo ga za pomoć u saniranju budžetskog deficita, ali i za pomoć u pronalasku strateških partnera za preduzeća na području TK“, kazao je premijer Bajhrija Umihanić.