BiH
41

Izetbegović: Nadam se da ćemo napraviti još jedan korak u Briselu

Anadolija
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Nadam se da bi ponovo mogli napraviti jedan korak na sutrašnjem sastanku u Briselu, rekao je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

I na prethodnom sastanku u Briselu napravljen je korak, pojasnio je on, kada su definisani stavovi i principi prihvatljivi za sve, a koje su potpisali predstavnici sedam stranaka.

"Možda ovaj put možemo iskoračiti sa dogovorom da napravimo ustavnu reformu. Da definišemo da su članovi Predsjedništva dvojica iz FBiH i jedan iz RS-a, da sva trojica moraju pripadati drugoj etničkoj grupi ili grupi ostalih. Mogli bi to definisati i prihvatiti, s tim da se kaže da će ta stvar biti razrađena kroz izborni zakon koji će izaći ususret jednog od stavova sa prošlog sastanka, o tome da se ne može nametati izborna volja konstitutivnim narodima niti grupi ostalih", naglasio je Izetbegović.

Od strane oba HDZ-a juče je predložen jedan model, koji Izetbegović smatra neprihvatljivim, a koji donosi veliku disproporciju u glasovima.

"Definitivno će u svakom kantonu biti različita vrijednost glasova. Dovelo bi se do toga da neki glasovi vrijede tri ili četiri puta više nego u nekom drugom kantonu. Tu postoji jedan isključujući mehanizam koji kaže da morate pobijediti u jednom od kantona da biste uopšte bili članom Predsjedništva. Možete dobiti duplo više glasova nego drugoplasiorani, ali morate proći kantonalni filter da biste bili prihvatljivi za cijelu FBiH", pojasnio je Izetbegović.

Na njegov prijedlog na jučerašnjem sastanku definisan je stav SDA, SDP-a i SBB-a, a to je da prihvataju nastavak razgovora na osnovu prijedloga Evropske unije, koji ne uzima u obzir kantone, nego izborne jedinice.

"Prihvatljiv je i mislim da će na kraju stvar otići u tom smjeru, a to je indirektni izbor članova Predsjedništva. Niko ne može dati ultimatum kako će biti, u politici se o svemu mora razgovarati", istakao je Izetbegović, dodavši da su svi u ovoj zemlji, pa i predstavnici i građani iz Republike Srpske, već četvrtu godinu 'zakočeni na evropskom putu', te da će i oni morati napraviti određene ustupke.